Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 28. marraskuuta 2013

Säästä ei Thaimaassa puhuta niin kuin Suomessa

päivis: Kun Suomessa kaksi tai kolme ihmistä kohtaa, melko varmasti keskustelun avaus tapahtuu säästä puhumalla. Se on small talkia, jonka suomalainenkin hallitsee.

Thaimaassa säästä ei kauheasti puhuta. Se kun on päivittäin lähes sama. On aikoja, jolloin lämpömittari näyttää aina 32 astetta. Joskus "kylmän" yön jälkeen auringon noustessa asteita voi olla "vain" 25. Puheenaiheeksi kelpaavat oikeastaan vain ajoittainen sade ja ukonilmat, jotka täällä vaikuttavat kovemmilta kuin Suomessa.
Joskus keskipäivällä taivas saattaa peittyä pilvistä niin, että maisema
muuttuu kaikkialla siniseksi. Niin oli tämänkin kuvan ottohetkellä, vaikka
harhaanjohtavasti kuvassa näkyy myös punertavaa. Lopulta näistä
pilvistä tuli hetken aikaa vettä kuin saavista kaatamalla.
Täällä sääennusteet ilmeisesti laaditaan Suomea tarkemmin tai ainakin tavallinenkin kadun tallaaja saa niistä tiedon. Eräänäkin päivänä suomalainen tiesi, että klo 13 alkaa sataa. Niin tekikin ja jatkui noin vartin, kuten usein käy. Joskus tosin saattaa sataa pitempäänkin, jopa aamusta iltapäivään, mutta harvemmin. Hieman riippuu vuodenajasta, miten satelee. Sateet kai keskittyvät enemmän kesäkuukausiin, mutta omakohtaista kokemusta niistä ei vielä ole. Ehkä syksyisin on kuitenkin enemmän sateita kuin kevätpuolella vuotta.

On suoranainen ihme, etteivät ukonilmat aiheuta sähkönjakelulle pahemmin ongelmia. Kerran tämän reissun aikana ukkonen katkaisi sähköt kaikkialta, minne asunnostamme saattoi nähdä. Meillä katkos kesti ehkä puoli tuntia, joillakin vähemmän, joillakin kauemmin. Kaikki johdothan kulkevat ulkosalla, maahan niitä tuskin piilotetaan. Luulisi niiden olevan herkkiä salamaniskuille. Ja jos johonkin iskee, pitää vain ihmetellä, miten paikallisen sähköyhtiön korjaajat saavat selville, missä vika on. Sähkövirityksethän täällä on melko luovalla tavalla toteutettu.

Ei kommentteja: