Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Jokilaakson eläinmaailma ja merikonttikodin odotus

päivis: Vielä alkukesästä, joka tässä tapauksessa oli toukokuuta, luulimme, että pihassa on vähemmän eläimiä kuin ennen. Olimme onneksi väärässä.

Vaikka telkät kävivät vain kääntymässä, ja ehkä pari taviakin, sorsat ovat nyt ottaneet Jokilaakson aivan omakseen. Parhaimmillaan Pikkulammella on ollut 13 aikuista sorsaa ja kuusi poikasta. Ehkä niiden viihtyminen täällä johtuu kauranjyvistä, jotka näkyvät kelpaavan niille oikein hyvin. Kipollinen kauraa ei päiväksi niille riitä. Eivät ole siis pullasorsia, vaan kaurasorsia.
Niilo vahtii ruokinta-astiaa, että siipiveikot ymmärtäisivät pysyä pois
pihamaalta. Välillä se taas armollisesti antaa niiden tulla ruokailemaan.
Niilolla on tietysti täysi työ yrittää pitää mokomat tunkeilijat loitolla. Tosin välillä, varsinkin jos on oikein lämmin, se tyytyy vain tuijottelemaan pihassa tepastelevia siivekkäitä. Sorsien lisäksi pihan saattavat samaan aikaan vallata kanit. Niitä on tällä hetkellä kolme ruskeaa ja yksi harmaa. Eilen mietimme, että kai ne ovat kaikki poikia, kun jälkikasvua ei ole näkynyt. Vaan mitäpä nähtiinkään noin puolen tunnin kuluttua tuosta keskustelusta: kolme tai neljä pikkukania.

Pienet ovat selvästi saaneet äiteeltään luvan alkaa tutustua Jokilaaksoon. Eilen ne vielä lymysivät pylväskasan luona. Jossain pylväiden välissä niillä varmasti on syntymäpesä. Tänään ne kävivät jo sosiaalikontin luona, jossa kaneja varten on oma ruokintapaikka. On turha pelätä, että kanikatras valtaisi koko tienoon. Viime kesänä syntynyttä valkoista kaniakaan emme ennättäneet nähdä kuin pari kertaa. Se saattoi värinsä takia olla jollekin petolinnulle helposti napattava saalia.

Pihapiiri on vielä vähän aikaa entisellään, mutta kohta on viimein päätettävä, mihin Matkakoti siirretään väliaikaisesti. Duokodin kaksi betonista aluspalkkia pitäisi jo kohtapuoleen tuoda tänne ja asettaa paikkaan, johon konttikoti aiotaan laittaa. Täytyy toivoa, että oikea paikka löytyisi kertalaakista.

Lähelle Myllykyläntietä rakennetaan omakotitaloa, jonka pihalle on ilmestynyt samanlainen vaunukoti, jota muinoin kävimme Tallinnassa katsomassa. Rakentajaperheen kuvittelisi asuvan vaunussa kunnes omakotitalo on valmis. Yhtä hyvin tulavaisuudessa merikonttikoti voisi toimia rakentamisen aikaisena asuntona. Sellaista käyttöä emme ole tainneetkaan laittaa listalle, kun konttikotien käyttötarkoituksia on mietitty.

Ei kommentteja: