Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 25. toukokuuta 2013

Telkät Jokilaaksossa

päivis: Viime keväänä Pikkulammella kävi melkoinen kuhina, mutta tänä keväänä on ollut selvästi hiljaisempaa. Samat lajit ovat kuitenkin viihtyneet Jokilaaksossa: sorsat ja telkät. Olimme myös tunnistavinamme aikaisemmin tavin. Sorsat hämmästyttivät viime vuonna syömällä pähkinöitä, tänä keväänä niille ovat maistuneet auringonkukan siement.

Lammen rannoille on laitettu kaikkiaan kolme telkän pönttöä. Kaksi niistä on Pikkulammen rannalla ja kolmas Jokilammella. Tänään näimme ensimmäisen kerran, että ainakin yksi pöntöistä kiinnostaa telkkää. Tai pöntöllä oli suorastaan ruuhkaa. Samanaikaisesti jopa kolme telkkää pörräsi pöntön kimpussa. Mietimme, että minkähänlaisen asuntolan ne sinne aikovat perustaa. Toinen Pikkulammen pöntöistä, Rabbitislandin rannalle laitettu, ei sen sijaan taida saada asukkaita. Mutta aika näyttää.
Pikkulammella oli iltauutisten aikaan hiljaista. Aamupäivällä oikeassa
reunassa koivussa näkyvällä telkän pöntöllä oli suorastaan ruuhkaa.
Kävin tänään ensimmäistä kertaa uimassa Jokilammessa. Aamulla vesi oli 14-asteista ja illalla mittari näytti 16 astetta. Tyntui kylmältä.

Joutsenet, joita on ainakin kaksi, ovat vielä viipyilleet Jokilammella. Jos viime keväinen toistuu, ne lähtevät kesäksi jonnekin muualle. Jos ne olisivat pesintäikäisiä (onkohan tuo termi edes oikea?), niiden kai kuuluisi olla jo jossain hautomassa. Ehkä joutsenemme ovat vielä nuoria tai sitten niillä nyt viimein on pesä jossain Jokilammen rannalla. Ne ovat komeita lintuja, mutta ääni on kyllä uskomattoman karu.

Kurkia emme ole tänä keväänä nähneet. Se on sääli, sillä nekin ovat vähintään yhtä hienoja otuksia kuin joutsenet. Mutta ehkä nekin vielä ennättävät ilmestyä iloksemme, vaikka niiden elämäntehtävä kai kuitenkin on jotain muuta kuin meidän ilahduttamisemme.

Ei kommentteja: