Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kun kuu aiottiin räjäyttää

päivis: Poimin aina aamuvarhaisella Sosiaalikontin radiosta pieniä uutisia. Tämänaamuinen juontajan kertoma tarina ei kyllä olisi jäänyt pikku-uutiseksi, jos kerrottu aikomus olisi toteutettu. Sen mukaan nimittäin Yhdysvallat suunnitteli kylmän sodan aikaan 1959 kuun räjäyttämistä. Jonkun nimeltä mainitun tiedemiehen tehtäväksi oli annettu toteutuksen käytäntöönpanon laskeminen.

Kuun räjäyttäminen liittyi voiman näyttöön. USA halusi kuun räjäyttämisuhkailullaan osoittaa Neuvostoliitolle olevansa maailman mahti.

Onneksi hankkeesta luovuttiin, vaikka tuo mainittu tiedemies oli jo laskenut, minkälainen atomipommi taivaankappaleen tuhoamiseen tarvitaan. Myöhemmät tiedemiehet puolestaan ovat päätyneet uskomaan, että jos kuu olisi räjäytetty, maapallo olisi jontenkin vinksahtanut paikoiltaan ja siitä taas olisi seurannut laajat ilmastonmuutokset. Ja kun tietää kuun vaikutuksen esimerkiksi vuorovesiin, seuraukset olisivat varmaan olleet kummalliset. Mieleen tulee, olisiko koko maapallo voinut suistua radaltaan ja kadota jonnekin ulkoavaruuteen.

Kyllä öisellä taivaalla tarvitaan muutakin kuin vain ajoittaisia ilotulituksia.
Kuun räjäyttämisestä nyt joku ruotsalainen tutkija on todennut, että ei se nyt ihan kokonaan olisi taivaalta kadonnut, mutta jenkkien aikomus olisi siitä kuitenkin lohkaissut jonkinmoisen palasen. Olisi mielenkiintoista tietää, että mitähän amerikkalaisten kuun räjäyttäjien päässä on oikein liikkunut. Jos osaamista on ollut suunnitella räjäytystä, luulisi, että ymmärrys olisi riittänyt käsittämään myös sen verran, että kuun katoaminen taivaalta aiheuttaa myös maan pinnalla melkoisia ekologisia seuraamuksia.

Ei kommentteja: