Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 18. elokuuta 2012

Verottajan rajaton ahneus

päivis: Jotkut uutiset kantautuvat korviini sosiaalikontissa käydessä. Siellä soi radio Suomi 24 h. Muutama aamu sitten uutislähetyksessä puhuttiin autojen verotuksesta. Suomessa pitempään oleilevat ulkomaalaiset kun eivät maksa autoveroa samaan tapaan kuin muut. Haastateltu verottajan edustaja lähestulkoon hekumoi todetessaan, että pahimmillaan (parhaimmillaan hänen mielestään varmaankin) maksettavaa Suomen valtiolle voi kertyä tuhansia euroja.

Verottajan tahtona on selvittää, milloin auto on tuotu ulkomailta ensimmäisen kerran Suomeen. Siitä ajankohdasta vero alkaisi raksuttaa.

En käsitä ollenkaan, miksi Suomessa vaikka töissä oleva virolainen olisi velvollinen maksamaan Viron kilvissä olevasta autostaan veron tänne. Asian voi kääntää toisinkin päin. Tuntuisiko meistä kohtuulliselta, jos niiltä, jotka viettävät suuren osan vuottaan esimerkiksi matkailuautossa asuen (tai vetoauton ja matkailuvaunun kanssa) jossain Espanjan Aurinkorannikolla, vaadittaisiin siellä samanlaista veronmaksua kuin nyt näyttää tapahtuvan tai olevan ainakin suunnitteilla täällä meillä?

Eikä mennyt kuin päivä tai kaksi, kun aamujuontaja luki päivän lehtiä ja kauhisteli hänkin verottajan aivoituksia. Nyt hampaisiin on joutunut niin kutsuttu Aikapankki-järjestelmä. Siinä ihmiset voivat lyöttäytyä kimppaan ja tarjota palveluksia toisilleen ja vastaavasti saada samassa suhteessa palveluksia joltain toiselta Aikapankin jäseneltä. Verottaja on nyt keksinyt, että aikapankkilaisethan tekevät verotonta työtä ja on esittänyt, että työtä vastaanottava pankin jäsen toimii työnantajana ja hänen on huolehdittava, että työsuorituksesta maksetaan vero. Juontaja totesi esimerkkinä, että Aikapankissa palvelustapahtuma voi olla esimerkiksi tällainen: joku leikkaa pihanurmikkosi ja vastaavasti nurmikonleikkauksen saanut pesee jonkun Aikapankin jäsenen pyykit. Ja ei kun siitä vain sitten veroja maksamaan.

Ei kommentteja: