Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kotimme ikkunasta näkyy lentokoneita

päivis: Tuusulan-kotimme eli Matkakodin ikkunasta näkee laskeutuvia lentokoneita, mikäli tietty kiitorata on käytössä. Välillä on ja välillä ei. Silloin kun on, lentokoneita saattaa enimmillään mennä melkein minuutinkin välein tai ainakin parin. Puhutaan lentomelusta, mutta ihan tänne koneiden ääni ei mielestäni kuulu meluna. Jotain eroja konetyypeillä on ja oikein suuret lentokoneet ikään kuin viheltävät laskeutuessaan. Meiltä on tietä pitkin jokunen kilometri matkaa lentokenttää kiertävälle aidalle, jossa varsinkin kesäisin on aina ihmisiä katselemassa koneiden nousuja ja laskuja. Lentokoneet kiinnostavat, vaikka ne saastuttavatkin yhteistä ilmakehäämme ja tietysti aiheuttavat sitä meluakin.

Nykyään puhutaan myös valosaasteesta. Alalla on oikein omat tutkijansakin. Ymmärrän, että liiallinen valaistus maan pinnalla vaikeuttaa esimerkiksi tähtien katselua, varsinkin paljain silmin. Silti en oikein osaa mieltää valaistusta saasteeksi, enkä esimerkiksi ole koskaan ymmärtänyt sitä, kun moni kunta jättää katuvalot sytyttämättä kesäöisin, jolloin kuitenkin on pimeää. Jokunen eurohan siinä säästyy, mutta mitä se on esimerkiksi sen rinnalla, että ihmiset välttävät liikkumista esimerkiksi pimeänpelon vuoksi.

Mainittu valosaaste toimii joskus myös erikoisena valaisimena sielläkin, mistä valot ovat kaukana. Joskus iltapimeällä ja lumen aikaan on ollut poikkeuksellisia tilanteita, kun pilvet ovat olleet alhaalla ja niistä on ehkä kaukaakin heijastunut valoa ympäristöön. Ilmeisesti pilvien pitää olla jollain erityisellä korkeudella, että näin voi tapahtua. Olen tämän ilmiön nähnyt tänä talvena ehkä vain kerran tai pari.

Ei kommentteja: