Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Normitettu asuminen

Suomessa asuntolaivojen on vaikea saada
viranomaisten hyväksyntää. Amsterdamissa
erilaisiin laivoihin ja kelluville alustoille
rakennetut kodit ovat tavallinen näky.
päivis: Asumiseen ja rakentamiseen liittyvät asiat ovat kulkeneet elämässäni jonkinlaisena punaisena lankana kautta vuosien. Halusin opiskella arkkitehtuuria, mutta päädyin opiskelemaan taidehistoriaa. "Voinhan  taidehistorioitsijana tutkia rakennuksia, jos en kerran voi suunnitella niitä", muistan tuumineeni. Vaihdoin pääainetta, joten taidehistorioitsijaakaan minusta ei tullut. Tosin sen verran pitkälle harrastin taidehistorian opintoja, että tein seminaarityöni Alvar Aallon silloiselle Jyväskylän kasvatusopilliselle korkeakoululle suunnittelemasta opiskelija-asuntolasta. Myöhemmin samasta aiheesta tein Jyväskylän yliopiston museolle näyttelykäsikirjoituksen. Siinä nousi enemmän esiin se, mitä 1950-luvun opiskelija-asumiselta odotettiin. Todennäköisesti se vastasi muutenkin tuon ajan asumisen käsityksiä.

Vajaan kymmenen vuoden ajan olen työkseni katsonut asumista asunnottomuuden poistamisen näkökulmasta.

Thaimaassa kävimme Jorman kanssa pitkiä keskusteluja siitä, miten yhteiskunta normittaa asumista ja jos joku haluaa tuosta normista poiketa, se tehdään lähestulkoon mahdottomaksi. Jos esimerkiksi haluaa asua ympärivuotisesti omalla kesämökillään, on kuitenkin oltava kirjoilla jossain hyväksyttävämmässä paikassa. Päätimme noiden keskustelujen pohjalta, että alamme taistella tuulimyllyjä vastaan. Ryhdymme puolustamaan normien vastaista asumista, kyseenalaistamme näitä normeja, ja niin kuin olemme jo pitkään tehneet valmistelevaa työtä, toivon mukaan voimme aloittaa vielä tämän vuoden puolella uudenlaisen asumismuodon testaamisen.

Käytännössä olemme jo yli puolen vuoden ajan asuneet normien vastaisesti matkailuautossa, mutta kirjoilla olemme mekin olleet normien mukaisessa asunnossa. Neljä viikkoa Thaimaassa tosin oli kutakuinkin suomalaistenkin normien mukainen asumismuoto. Asuminen matkailuautossa sopii yhdelle ja toiselle ei. Suomalaisen holhousmentaliteetin mukaan sen ei pitäisi sopia kenellekään, vaikka meidän tapauksessamme esimerkiksi tämä asumistapa on loppuun saakka harkittu ja täysin oma valintamme.

Palaan omaan asumismuotoomme myöhemmin ja yritän analysoida sitä, miksi joku haluaa asua eri tavalla kuin muut.

Ei kommentteja: