Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 25. marraskuuta 2011

Maassa maan tavalla

Suomessa tämä herkut varmasti kiellettäisiin, mutta Hollanti
on monin tavoin sallivampi maa, jossa varmasti myöskin
tiukkapipoisuutta esiintyy vähemmän kuin meillä.
päivis: Hollannissa, tai ainakin täällä Amsterdamissa, on paljon väkeä, joista suurinta osaa ei ehkä pidä kutsua maahanmuuttajiksi, vaikka eivät ihan pesunkestäviltä alankomaalaisilta näytäkään. Hollanti on ollut aikoinaan suuri siirtomaaherra ja siitä johtuen maassa on varmaan jo monen sukupolven ajan elänyt muitakin kuin peruskeskieurooppalaisia. Suhtautuminen erinäköisiin taitaa siksi olla luontevampaa. Sitä paitsi Suomeen verrattuna erilaisilta näyttävät ihmiset ovat taustoiltaan eri väkeä kuin on suuri osa Suomeen kotoutumista yrittävistä.

Tässä oli taas pitkähkö johdanto aiheeseen etniset ihmiset ja erityisesti ne, joilla on erivärinen iho. Meillähän on nykyään pannassa kaikki asiat, joissa viitataan ihonväriin, jos se on mustanpuhuva tai muuten tumma. Enää ei saa myydä Neekerin suukkoja eikä Laku-Pekka-lakritsia. Mutta Hollannissa sellaisesta ei kai ole kuultu mitään tai täällä asiaan ei ole suhtauduttu samanlaisella vakavuudella ja paatoksella kuin Suomessa. Hollantilaiset ovat ilmiselvästi jotenkin leppoisampia ja moneen suuntaan suvaitsevaisempiakin.

Täällä konditoriat kauppaavat toinen toistaan herkullisempia kakkuja, joissa kuvataan mustaihoista ihmistä vanhaan Aapis-kirjatyyliin. Ihan samanlaisia nukkehahmoja näimme tämänpäiväisen lounaspaikkamme seinillä paksuihin köysiin kietoutuneita. Ja ehkä silmiinpistävin oli kaupungin heinoimman tavaratalon somistus, jossa neljä mustaihoista, hyvin afrikkalaisesti puettua jättiläisnukkea sahasi paksuja köysiä pitkin ylös ja alas tavaratalon ensimmäisen ja viidennen kerroksen väliä. Meillä tuollaisen näyttäminen ja käyttäminen tulkittaisiin varmasti rasismiksi.

Meni nyt sen verran rasismipuolelle, että on pakko jatkaa. Minua kiusaa Suomessa tällä hetkellä käytävä rasismikeskustelu, jossa esimerkiksi puolueiden puheenjohtajat ovat sanoneet tiukkaan sävyyn, että "meidän puolueemme ei hyväksy rasismia". Se onkin ihan oikea kannanotto, mutta joskus olisi kyllä hyvä keskustella siitäkin, mitä rasisimi oikeasti tarkoittaa kenenkin mielestä ja antaa tälle termille yhteisesti hyväksyttävä sisältö. Nyt tuntuu, että rasismin nimiin voi laittaa vaikka mitä asioita. Ihan hyvänä esimerkkinä voi mainita sen, että jos joku muu kuin valkoistakin valkoisempi suomalainen tekee jotain sopimatonta tai jopa kiellettyä ja siihen puututaan, kyseessä onkin rasismi. Omasta työhistoriastanikin voisin kertoa lukuisia esimerkkejä siitä, miten olen saanut kuulla olevani esimerkiksi natsi, kun olen joutunut häiritsevää käytöstä selvitellessäni nokkapokka-tilanteeseen jonkun hieman etäämmältä tänne tulleen kanssa.

Ei kommentteja: