"marja 50+ eloa ja oloa" oli löytänyt blogini ja kommentoinutkin pari kertaa. Mukavaa. Yritin hänen edelliseen kommenttiin vastatessani, että olisi mukava tietää hänestäa jotain mitä tahansa enemmänkin, vaikka yksityisemmin: jorma.soini@in105.fi. Mutta ehkä Marja eloa ja iloa ei huomannut tai ei tahdo kertoa?
Sitten jatketaan osaidentiteettini rakentelua, sillä eilen sain selvitettyä vain kolmen etunimeni synnyn ja historian. Joten nyt siirryn Soini-sukunimeeni. Sitä inhosin ja kai vähän häpesinkin jostain minulle mysteeriksi jääneestä syystä. Ehkä se oli vain onneton itsetuntoni, sillä kavereillani oli kaikki tai ainakin monet asiat mielestäni aina tai usein omaani paremmin. Siitä syntyy edelleen hallittavissa olevaa kateutta, joka kai kuuluu identiteettiini.
Isäni on syntynyt Jurvan Kentankylässä, jossa asui paljon Kenttia. Myös isoisäni, joka poimi kansan suusta siepattujen tarinoiden mukaan Soini-nimen jostain kylän talosta ehkä erottuakseen Kentista. Nyt Kentankylässä on sitten enemmän Soineja kuin Kenttia. Kantaisäkseni sanotaan Ruotsin ja Tanskan salmen väliltä lautturisuvun Pettet Hällströmiä ja -äidikseni Elisabetiä. Tosin voi olla, että molemmat olivat alkujaan huutolaislapsia.
Tänään kannan sukunimeäni ylpeydellä ja joku kutsuukin minua vain Soiniksi. Se onkin myös miehen ja naisen etunimi, joka oli erityisesti itsenäistymisen alkuaikoina naisten suosiossa. Mutta Soini on myös yksi Kalevalan Kalevanpojista. 1700-luvulla elänyt kansanperinteiden keräilijä Kristfrid Ganander kertoi Mythologia Fennicassa 1785 kalevanpoikien olleen Kalewa-nimisen jättiläisen 12 vahvaa poikaa jotka rakensivat linnoja eripuolille Suomea.
Nimeltä Ganander mainitsee kuusi sekä myös heidän asuinpaikkakuntansa: Hiisi (Paltamo), Ilmarinen (Häme), Wäinämöinen (Suomi), Liekiöinen (Savo), Soini (Liminka) ja Kihawanskoinen. Erään väitteen mukaan Kalevan kahdestatoista pojasta syntyi kaksitoista eläinradan tähtikuviota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti