Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Jo oli aikakin

Poliisin rikosilmoitusjärjestelmään lisätään vuonna 2025 uusi luokittelumuoto, henkinen väkivalta. Useiden asiantuntijoiden mukaan henkinen väkivalta on uhrille vähintään yhtä vahingoittavaa ruumiillinenkin. Poliisin esitutkinnassa ei ole kuitenkaan juurikaan tätä tutkittu. Esimerkiksi lähisuhdeväkivalta on Suomessa vakava ongelma, joka on luonteeltaan usein myös henkistä. Apua tarvitsevat sekä uhri että tekijä. Tilastojen valossa 49 prosenttia naisista ja 42 prosenttia miehistä on kokenut parisuhteessaan henkistä väkivaltaa. 

Henkistä väkivaltaa on kontrollointi, kiristäminen, haukkuminen, valehtelu, vaatteiden tai tavaroiden rikkominen, mustasukkaisuus, eristäminen ja itsemurhalla pelottelu. Sitä on myös taloudellisilla asioilla ja muu uhkailu, yhteisten rahojen omiminen sekä läheisten kaltoinkohtelu.

Kuva HENRI KÄHKÖNEN 
Myös työpaikkakiusaaminen voi olla henkistä väkivaltaa ja ilmetä esimerkiksi juoruamisena, toisen tekemisen mitätöimisenä, ala-arvoisten työtehtävien saamisena, maineen mustaamisena, työn vaikeuttamisena, sosiaalisena eristämisenä tai yleisenä huonona kohteluna. Työpaikkakiusaaminen on usein järjestelmällistä ja pidempiaikaista sortamista.

Väkivaltaa voi tapahtua kaikissa ympäristöissä ja kaiken ikäisille. Sitä tapahtuu myös kouluissa ja kaverisuhteissa se on usein monimuotoista, joka voi ilmetä hyvin monilla tavoin ja sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Kaverisuhteissa se saattaa olla fyysistä, kuten potkimista, tönimistä, lyömistä tai hiuksista repimistä. Mutta se voi olla myös henkistä. Erilaista kiusaamista kuten nimittelyä, kaveriporukasta ulosjättämistä tai otettujen kuvien tai videoiden levittämistä ilman lupaa jne.

Monesti väkivalta jää piiloon, jos ulkopuoliset eivät sitä tunnista tai uskalla puuttua. Väkivaltaan tulisi kuitenkin aina reagoida, tapahtui se missä ympäristössä tahansa. Se loppuu harvoin itsestään ja sillä on valitettavan usein tapana raaistua ajan myötä.

Henkinen väkivaltakin on rikos, josta tekijä on vastuussa. Alle 15-vuotias ei voi saada rangaistusta, mutta hän on silti korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta ja yli 15-vuotias voi saada merkinnän rikosrekisteriin.

Erittäin tarpeellinen lisäys poliisin työkalupakkiin, vaikkakin veikkaan, että edessä on aikamoinen savotta ennen kuin henkinen väkivalta saa oikeat sanktioit ja sen harrastajat ovat ruodussa. Jos ylipäätään koskaan niin tapahtuu.

Ei kommentteja: