Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. heinäkuuta 2024

Millaista on olla erilainen

Yksi merkittävimmistä raittiuteni alun ovien aukojista oli kirkon työntekijä, joka sanoi, että hänellä on vain tavallisena pälliäisenä olemisen armolahja. Sen hän uskoi riittävän ja minusta se oli oiva oivallus. Kunnes hän löytyi hirttäytyneenä omasta kylpyhuoneestaan. Se oli kova juttu läheisille, mutta myös minulle miettiessäni mieli harhaillen sinne tänne, että jättääkö tavallisen pälliäisen armolahjalla oleva toisten auttaja kaksi pientä lasta isättömäksi ja vaimon puolisotta.

Tutkimattomat ovat nekin tiet, jotka eivät kanna. Ehkä me kaikki olemme erilaisia, mutta kuitenkin vain tavallisia pälliäisiä, jotka haluamme olla monessa kuten muut, mutta jossakin silti ainutlaatuisia. Näin itse toivon ja tiedän olevankin, sillä kahta tasan samanlaista Jorma Soinia ei maapallolta löytyne. Löytyykö muualta, sitä en tiedä. Enkä sitä selvinneekö se koskaan.

Merikonttikotini pikkueläinten ateriointipaikalla käy monenlaisia ruokailijoita, joita auringonkukan sienenten lisäksi vetävät puoleensa erilaisine öttiäisineen lahoavat koivunkannot. Joukossa on yksi, kuvan tikka, joka ei muiden seurassa kulje. Vaan yksin kuten ruma ankanpoikanenkin uiskenteli sadussa sekä laulussa. Minulta tämä omien ilmateiden lentelijä on saanut nimen Lempilintuni. Siltä nähdessäni aamuisinkin kyselen miltä tuntuu olla erilainen ja muiden hylkimä?

Iltaisin vien sitä eläinten Taivaan Isälle ja pyydän lisäeväitä hyvään ja pitkään elämään sekä oman paikan löytämiseen. Hyväksytyksi tulemista sillä on aikaa etsiä, jos elämä saa jatkua, sillä vanhin tavattu suomalainen, rengastettu käpytikka on ollut 12 vuotta, 10 kuukautta ja 7 päivää vanha.

Miksi se on toisen näköinen, johtunee ehkä leukismista, joka on virhe pigmentin tuotannossa. Linnuilla höyhenys voi näyttää silloin haalistuneelta ja lintu voi olla kokonaan valkoinen tai valkoisenkirjava. Toisin kuin albinismi, joka heikentää pigmenttisolujen toimintaa ja sitä kautta pigmentin sävyä ja määrää, leukismi estää pigmenttisolujen esimuotojen kulkeutumisen kehonosiin ja siten aiheuttaa paikoittaista täydellistä pigmenttikatoa.

Ehkä huomenna olen kirjoituksineni siellä mihin oli tarkoitus tänään päästä. Piti kertoa millaista on oma outouteni ja erilaisuuteni, mutta pihapiirini outolintu vei mieleni miettimään sen elämää. 

Ei kommentteja: