Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Ehdokkaani USA:n presidentiksi on Michelle Obama

Joku vuosi aiemmin luin Michelle Obaman kirjoittaman Minun tarinani, josta tuli nopeasti todella suosittu ja yksi historian myydyimmistä muistelmista. 15 päivässä se nousi Yhdysvaltojen vuoden 2018 ostetuimmaksi kirjaksi, joka oli bestseller myös muun muassa Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Australiassa, Etelä-Koreassa ja Etelä-Afrikassa.

Obaman kirjakiertue loppuunmyytiin muutamassa tunnissa. Kiertueen kalleimmat liput maksoivat 2 500 dollaria ja halvimmat vajaa 30 dollaria. Sen pohjalta tehtiin myös Netflixiin samanniminen dokumentti. Kirjan olen lukenut ja dokumenttia en ole katsonut, mutta lähipäivinä katson. 

Entinen USA:n ensimmäinen nainen Michelle Obama on vuosien aikana moneen kertaan todennut, ettei hän ei ole hakemassa presidentiksi. Vaan tukee puolisonsa tapaan presidenttikisassa istuvaa demokraattipresidentti Joe Bidenia ja varapresidentti Kamala Harrisia. Huhut Obaman ehdokkuudesta juontavat Fox Newsin mukaan juurensa huoleen 81-vuotiaan Bidenin terveydentilasta sekä korkeasta iästä. Seikat ovat huolettaneet myös yhdysvaltalaisia äänestäjiä.

Historian saatossa neljä Yhdysvaltain presidenttiä on kuollut luoteihin. Myös presidentti Ronald Reagan joutui Washingtonissa salamurhayrityksen uhriksi, kun John Hinckley ampui kuusi laukausta kohti Reagania ja hänen saattuettaan. Reagan haavoittui hyökkäyksessä, mutta toipui myöhemmin.

Viime yönä noin kuusi minuuttia Donald Trumpin puheen alkamisesta Pennsylvanian Butlerissa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa alkoi kuulua laukausten ääniä. Trump sukelsi puhujan korokkeen taakse laukausten alkaessa, kun yksi luodeista lävisti hänen korvansa yläosan.

En edes yritä arvella kuinka murhayritys vaikuttaa Michellen mahdolliseen presidenttiehdokkuuteen. Paine asettua ehdokkaaksi kuitenkin kasvaa koko ajan, vaikka se Ison veden takana tarkoittaa kisaa myös oman henkensä kaupalla. Silti toivon Michelle Obamasta presidenttiä ja seison hänen joukoissaan, vaikkei hän koskaan tule sitä tietämään. Eikä sillä ole merkitystäkään kuin itselleni omassa kuvitteellisessa maailmassani. 

Tämä upea nainen, kodittomien puolestakin paljon työtä tehnyt on ainut ehdokas, jolla on tällä hetkellä istuvaa presidenttiä ja Donald Trumpia suurempi kannatus kansan keskuudessa. Sillä ei ehkä ole samaa merkitystä kuin Suomessa, koska Jenkkilässä kansa ei suoraan valitse maan päämiestä eikä -naista. 

Ei kommentteja: