Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 1. huhtikuuta 2024

Toinen pääsiäspäivä

on kirkollinen juhlapäivä. Sen kristillinen sisältö on Jeesuksen ilmestyminen opetuslapsille. Suomalaisessa kalenterissa oli entisaikaan myös kolmas ja neljäs pääsiäispäivä.

Mutta uskoo sitten mihin tahansa tai ei mihinkään muuhun kuin taikauskoon, lukemisen arvoinen on keltaisen linkin takana oleva juttu Torinon käärinliinasta. 

Tänään on myös aprillipäivä, jota vietetään vuosittain huhtikuun 1. päivänä. Silloin on luvallista narrata kanssaihmisiä leikkimielisesti. Myös joillakin medioilla on tapana höynäyttää yleisöään. Aprilliperinne tunnetaan eri puolilla maailmaa, ja huijausten juuret juontavat ainakin keskiajalle.

Vuosikymmeniä sitten lankapuhelinten aikaan soittelin tutuille aprillepäivänä: "Täällä on Miettinen puhelinlaitokselta hyvää päivää. Olisiko teillä tuokio aikaa ja voisitteko auttaa meitä puhelinverkkonne kuuluvuuden mittauksessa? Olemme nimittäin saaneet seudultanne normaalia enemmän ilmoituksia huonosta kuuluvuudesta. Joten olisiko teillä mahdollista jättää puhelinluuri vapaasti päydälle tai vastaavasti sekä kävellä 3-4 askelta. Sen jälkeen kääntyisitte kohti mikrofonia ja sanoisitte normaalilla äänellä 3 kertaa: "haloo, haloo, haloo?" Me mittaamme kuuluvuuden täältä ja kerromme tuloksen myös teille?"

Melkein kaikki näin tekivät ja hauskaa oli hetkisen kuluttua kaikilla. Mieleen on jäänyt Åströmin vanha-Nisse, joka huudeltuaan metrien päästä haloota, oivalsi asian. Haloon lisäksi kuulin hänen sanovan vaimolleen: "Voi perkele, mutta se on nyt myöhäistä! Varmasti aprillipila, jonka tajusin muutama sekunti liian myöhään."

Jokilaaksossa on ollut pari ulkovalosarjaa, joista toinen on sanonut sopimuksen kokonaam irti ja toinenkin osittain. Olen suosinut värittömiä valoja, joskin värihän se on lämmin tai kylmä valkoinenkin. Eilen riuhtaisin itseni irti totutusta ja noudin Puuilosta 10 ledvalon värillisen sarjan, jonka valoja yöllisellä metsäwc-reissullakin ihailin.

Ellen katso peiliin, ihmisiä ei Jokilaaksossa juuri näy. Myös hiljaisuus on käsin kosketeltavaa tai muuten koettavaa, sillä alati huononeva kuuloni on vienyt mukanaan monen muuttolintusirkuttajankin äänen. Käen saavuttua kukunnan ja varsinkin joutsenet kuulen yölläkin lammilta. Jokavuotisten kosioseremonioiden lisäksi tänä keväänä on heidän pitänyt jakaa myös maa- ja vesialueita, sillä Jokilampia on havitellut itselleen toinenkin joutsenpariskunta. Kun Tuusulanjoen vesi on korkealla, en pääse rantaan katsomaan ehkä siipi- ja nokkarysyyn saakka äitinyttä välienselvittelyä. Hankkimani intiaanikanoottikin on vielä Hämeenlinnassa.

Mutta elämä on ja vaikka on edelleen kylmää varsinkin öisin, ovat ensimmäiset hyönteiset sitruunaperhosineen ilmestyneet taivaalle ja muutenkin pihapiiriin. Merikonttikodin asunnokseen ottanut hiiriperhe taitaa sen sijaan nyt olla Manalan mailla tai uudessa elämässä.

Ei kommentteja: