Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 6. huhtikuuta 2024

Takatalvi ja Omia polkuja kulkevien kauppa

Takatalvella tarkoitetaan keväällä sattuvaa kylmää jaksoa. Mitään tarkkaa määritelmää ei ole, mutta käytännössä siitä voidaan puhua silloin, kun terminen kevät on päässyt hyvään vauhtiin. Se taas tarkoittaa tilannetta missä vuorokauden keskilämpötila on toistuvasti yli 0 °C, mutta alle 10 °C. Kevät alkaa Suomen eteläosassa maalis-huhtikuun vaihteessa ja pohjoisosassa huhtikuun puolivälissä. Takatalveen liittyy lumisade ja ainakin yöllä myös pakkanen sekä kevään kasveille ja eläimille ankara halla mikäli kasvukausi on jo päässyt käyntiin.

Noin kymmenen vuotta sitten availimme Päiviksen, Maritan ja kuvan osaomistuskoira Niilon kanssa Hyrylän Kaupparaitille Omia polkuja kulkevien kauppaa "Poliisi Laineen taloon". Tarve syntyi, kun halusin kuulua johonkin yhteisöön Jokilaakson luonnon lisäksi ja koska vuosikymmenten aikana Päivikselle ja varsinkin minulle oli kertynyt pitkin monen paikan nurkkia paljon enemmän tarpeetonta kuin tarpeellista. Niistä ajattelimme päästä eroon jotenkin muuten kuin kuljettamalla lajittelupaikoille ja keräysastioihin.

Mutta vaikka lisäksemme tavaroitamme antoi ja myi halukkaille mäntsäläläinen Kippari-Kirppis, oli niitä koko ajan enemmän kuin aloittaessa. Usein aamulla tullessamme kaupalle, olivat ihmiset tuoneet illan ja yön aikana oviaukon täydeltä kaikkea itselleen ylimääräistä. Niitä sitten myimme ja muuten jaoimme. Ehkä Omia polkuja kulkevien kauppa kohtaamispaikkoineen jatkaisi eloaan edelleen, jos koti- ja syntymäkuntani ei olisi lopettanut yhteistyötä pienen yhdistyksemme, Elämän tähden kanssa. Syy on meille mysteeri. Yhtenä päivänä kunta vain ilmoitti, ettei se lähetä enää "uusia kokeiluun" tai työsuhteeseen. Syytä ei kukaan milloinkaan kertonut. Oliko kyseessä kateus, pahantahtoisuus, oma virheemme tai joku muu sylttytehdas, on jäänyt arvoitukseksi. Joka tapaksessa kuvan kevät oli kymmenen vuotta sitten pitemmällä.

Kolme, neljä päivää sitten ajattelin katsellessani sitruunaperhosen lentoa, että nyt kesä tulee. Mutta paskan marjat, sanoi kettu happamista pihlajanmarjoista ja minä jonkun asteen pakkasesta sekä yli vuorokauden kestäneestä lumisateesta. Siihen loppui Jokilaakson kevään ensi perhosen lento ja kai sammui talvehtimispaikoista huolimatta heti alkuunsa muuten muutaman kuukauden mittainen elämä. Ei ole vieläkään tarjolla eikä näköpiirissä kukkien mettä, on vain kylmää ja lunta.

Takatalveni on totta, vaikka kesän tulo ei liene kuin viikon, kaksi viime kesästä jäljessä. Mutta se on paljon Suomen lyhyessä suvessa, jota taas syksyn tullen jatkan Aasiassa, jos eloni vireys sen sallii. Jonnekin sinne tai muualle ihmistalvehtijoiden lisäksi Suomestakin matkaa moni lintulaji. Enimmmillään 50 000 kilometriä vuodessa. Linnut muuttavatkin ees taas ympäri vuoden. Kevätmuutto alkaa noin helmikuussa kiurujen, töyhtöhyyppien, uuttukyyhkyjen ja harmaalokkien lentäessä Suomenlahden yli maahamme. Samaan aikaan viimeiset joutsenet, telkät, tukkasotkat ja räkättirastaat lentävät etelään vesien jäädyttyä ja marjojen loputtua. Vain harvoille lintulapsille vanhemmat opettavat muuttoreitin. Yksi niistä on muuten kansallislintumme joutsen.

Ei kommentteja: