Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 16. helmikuuta 2024

Jyväskylän Katulähetyksen ja Sininauhasäätiön kadonneet visiot, osa 3

Piti jo eilen kirjoittaa toteutumattomista visioista 3. osa, mutta pysähdyin muistelemaan Jussi Raittista hänen muuttaessaan Taivaan kotiin. Hieno mies, tiedän sen.

Ehkä aikani suurin ja merkityksellisin Katulähetyksen ja Sininauhasäätiön visio oli merikonteista tehtävät kodit, joiden avulla satavarmasti kyettäisiin poistamaan asunnottomuus, jos asuminen ei onnistu normaaleine järjestyssääntöineen.

Keskitetty asuminen on kyllä toimiva vaihtoehto, joista hyviä esimerkkejä ovat Ensiaskel Jyväskylässä ja Helsingin Mäkelänkadulla Pessi & Illusia sekä Ruusulankadun Kujankatti, joka menetti nimensä ennen valmistumistaan. Kun laitetaan tavoiltaan 100 samantapaisilla itsenäisen asumisen rajoitteilla olevaa alan naista ja miestä samojen seinien sisään, ei se voi olla näkymättä ja vaikuttamatta muuhun ympäristöön. Joten tarvittiin uudistettu visio mummunmökeistä, joissa kukin voi elää elämäänsä kuten tahtoo. 

Asuin vaimoni ja osaomistuskoira Niilon kanssa suunnittelemassamme ja rakentamassamme, kahdesta merikontista tehdyssä Duokodissa, joka esiteltiin noin 10 vuotta sitten Hyvinkään asuntomessuilla. Käytännön rakentamisesta vastasi porvoolainen päihdetyötäkin tekevä järjestö Samaria osana sen kuntouttavaa työtä. Muu olikin sitten Elämän tähden ja Järvenpään Mestariasuntojen käsialaa. Ilman sen merkittävää, varsinkin taloudellista panostusta kaksi Merikonttikotia eivät olisi koskaan nähneet päivänvaloa, sillä Duokodin lisäksi teimme yhtä aikaa yhdestä kontista puolet pienemmän, 25 m² Sinkkukodin.

Vaikka keskitynkin tänään ja huomenna Duokotiin, on Sinkkukodin sisäilman terveellisyydestä syytä mainita jotain. Rakennuksen alkuperäinen tarkoitus oli toimia esimerkiksi kerrostaloasukkaiden pihaan tuotuna väistöasuntona, kun huoneistoihin tehtiin remonttia. Lisäksi se on ollut työhuoneena, sillä kaupungilla oli työntekijä, jolle ei löytynyt työtilaa, jossa hän ei kärsinyt erilaisista sisäilmaongelmista. Näitä oireita ei ollut, kun työpiste siirrettiin Sinkkukotiin.

Kodit tehtiin Vihdin Selkissä, entisessä Makrotalojen teollisuushallissa, josta Sinkkukoti matkusti Järvenpäähän viimeisteltäväksi ja 50 m² Duokoti kuukaudeksi esiteltäväksi. Asuntomessujen jälkeen tuleva kotimme siirettiin yhdellä kertaa täysperävaunullisella autolla nykyiseen sijaintipaikkaansa Tuusulan Myllykylän, Jokilaakson luonnonsuojelualueen keskelle. Aamupäivällä koti oli laskettu rekan omalla nosturilla teräsbetonipalkkien päälle, ja me nukuimme sähköt sekä vedet kytkettyinä jo seuraavan yön uudessa parvivuoteessa suihkunraikkaina, Nunnauunin injektoritakan antaessa viileään kesäyöhön lämpöä.

Ei kommentteja: