Huomenna on yksi elämäni suurista kiitollisuuden muistopäivistä. Mieleeni palasikin viime yönä lähes ensimmäinen Sydäninfarktin vuosipäivä Bogotassa, kolumbialaisten katulasten kanssa. Siellä söin viisi viikkoa aamuin illoin ja siinä välissä vain banaania eri muodoissa sekä ainoastaan haaveilin kerran vuodessa nautittavasta juhlapäiväni ateriasta. Koska ruokaohjeitani ei ole juurikaan blogeissani julkaistu tai muutenkaan saatavilla, päivitin sen ainoan taas kerran vuosien takaa, jos vaikka joku jossain maailman kolkassa osallistuu juhlapäivälliselle, vaikkapa vain henkisesti kanssani. Itse joudun tänäkin vuonna tekemään kattaukseen ja valmistukseen olosuhteista johtuvia säätöjä Phatthalungin maaseudulla:
Tirisevän kypsennyksen jälkeen makkarankuori syötetään ainoille aidoille stadilaisille muuttolinnuille, Kauppatorin kalalokeille tai koirille vailla ihmiskotia. Jos muitakaan eläimiä ei ole lähistöllä kärkkymässä, voidaan makkarankuori säilyttämisen vaihtoehtona laittaa biojäteastiaan.
Mausteiksi Auran sinapin vaihtoehtona käy kotimaahan aina välillä palannut Tulinen Turun sinappi. Osoituksena maailman kansalaisuudesta pöytään sopii myös Al Goren suvun aikoinaan omistama Heinz-ketsuppi. Leiväksi Oululaisen revitty, kokojyvärukiinen jälkiuunileipä. Sen päälle ohut kerros Benecolin sydämelle ystävällistä levitettä.
Jälkiruuaksi aito ja tormakka Päijänteen Asikkalanselän veteen keitetty Sauli Niinistö presidenttikahvi. Pannujauhatusta käytettäessä kahvi keitetään kyläsepän tinaamassa, isovanhemmilta perityssä kuparipannussa. Kahvi voidaan makeuttaa kotimaisella luomuhunajalla. Pannunmyssy ja patalaput on hyvä olla Marimekon, käsityöläisten tai koululaisten tekemät. Kantaa otetaan kotimaisuuden lisäksi myös käden taitojen ja koulun tärkeyden puolesta.
Jälkiruokana Trio-jäätelöä. Euroopan Unioniin liittymiseen liittyvänä ystävällisenä eleenä voidaan käyttää myös ulkomaista jäätelöä (mm. Lidl). Marjoiksi päälle ehdottoman kotimaista vadelmaa, mansikkaa tai mustikkaa. Myös tuore, mutta harvoin saatavilla oleva, nimenomaan thaimaalaisen marjanpoimijan Lapin hilla sopii. Kyseisen marjan valinnalla kritisoidaan suomalaisten harjoittamaa, ulkomaalaista syntyperää oleviin kohdistuvaa marjanpoimijapolitiikkaa. Jälkiruokajäätelö pistellään poskeen Muurlan lasin tai Iittalan käsin koristelluista lasiastioista. Näin aterian nauttijat ilmaisevat hyväksyvänsä ulkomaalaisen omistuksen myös suomalaisissa yrityksissä.
Pääruoka voidaan valmistaa mikrossa kuvun alla vain Arabian 24-sarjan posliinilautasella, jossa se myös tarjoillaan ja syödään. Aterimiksi Hackmanin ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruokailuvälineet, hyvin tasapainotettu sahalaitainen veitsi sekä teräväpiikkinen leveähkö haarukka. Maito nautitaan Tallinnasta hankituista, venäläisistä kristallilaseista. Eleellä tuetaan sotimisen sijaan venäjänkielisen Viron väestönosan integroitumista vironkieliseen valtaväestöön.
Mahdolliset lisukkeet sekoitetaan puulusikalla. Jos kahvi juodaan posliinikupeista, se sekoitetaan Fiskarsin teräslusikalla. Samaa välinettä käytetään jälkiruokajäätelön nauttimiseen. Mainitun lusikan käyttö on kannanotto terästehtaiden säilymisen puolesta. Kuksan käyttäjille jälkiruokalusikka voidaan valita vapaasti, mutta harkitusti ja hyvän maun mukaisesti.
Jouluaiheiset servetit otetaan käyttöön, jos Stockmannin lasten jouluikkuna on avattu ja Aleksanterinkadun jouluvalot sytytetty. Jos ei, tilanteeseen valitaan muu sopiva koristelu ja servetit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti