Eilen kirjoitin Netti-Suomesta ja tänään kirjoitan Sääntö-Suomesta.
Lakeja, asetuksia ja muita sääntöjä järjestäytyneessä yhteiskunnassa riittää tarpeeseen ja tarpeettomuuteen. Oikeusministeriön arvion mukaan Suomessa on voimassa noin 3 800 lakia ja lisäksi on noin 9 000 niihin liittyvää asetusta. Ulkolinjan ohjelmassa kirjailija-toimittaja Sergio Rizzo väitti, että vuonna 1993 Italiassa oli 150 000 lakia, kun Saksassa oli n. 7000 - 8000 sekä Ranskassa muutama tuhat. Nykyään Italiassa on Rizzon mukaan 200 000 lakia ja lisäksi 50 000 alueellista lakia.
Silmiini sattui, kun IS uutisoi, kuinka Donnerin toivomuksesta tuhkat oli määrä sirotella mereen, mutta Westerlund päätti laittaa osan niistä ikään kuin hienovaraisena kostona kompostiin. Pariskunnan yhteinen ”kompostisota” oli nimittäin ollut jatkuvaa. Jörn inhosi kompostia, jota Bitte vaalii kakkoskodissa Bortomsjössä.
Eräänä lämpimänä elokuun päivänä Westerlund päätti lopulta ryhtyä toimeen. Kirjassa kuvataan, kuinka hän ensin kaatoi Donnerin tuhkasta neljäsosan kauniiseen yhteiseltä Hongkongin-matkalta ostettuun hopeapikariin, josta hän kaatoi sen sitten kompostiin – samalla pitäen toisessa kädessään puhelinta, jolla kuvasi koko toimituksen.
Mutta näin ei saisi toimia. Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n puheenjohtaja Sari Koukkari kertoo, että tuhkan sijoittamisesta määrää hautaustoimilaki, jonka mukaan tuhka on haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden sisällä tuhkauksesta.
Itse toivon, että pääosa tuhkastani ripoteltaisiin kuvan "Ison kiven" juureen ja vähintään hyppysellinen Jokilaakson Jokilampiin, joista on Tuusulanjokea myöten vesiyhteys mereen ja vaikka Pattayan Jomtien Beachin rantaan saakka. Sitten toinen hyppysellinen Paijalannummeen, jonne on äitini ja isäni lisäksi haudattu siskoni. Aika, jota en liene näkemässä, kertoo toteutuiko toiveeni ja oliko kenestäkään lakia rikkovaksi tuhkankantajaksi sekä sen ripottelijaksi. Sitä en tiedä miksi laki ylipäätään sen kieltää.Suomen lain koukeloita ei ymmärtänyt vuosia sitten yöllinen englantilaisturistikaan, joka ylitti päin punaista autottoman Mannerheimintien. Hänet pysäyttänyt, ehkä passipoliisi, sanoi vakavana teon olevan Suomessa vastoin lakia. Turisti tuumi ääneen, että onko saman lain mukaan poliisilta kielletty myös järjen käyttö?
Aina ei ole kansainvälistyvässä maailmassa helppoa elää eikä saatikaan ymmärtää, että maassa maan tavalla. Joskus ei ole halujakaan olla lainkuuliainen. Hyrylässä silloin tällöin joku itkee netissä parkkipaikkojen puutetta, jonka vaivan torjuntaan kunta päätti perustaa pysäköinninvalvonnan. Ehkä kukaan ei tullut pohtineeksi, että tehokas pysäköinninvalvoja tarvitsee myös työkalut. Kuten esimerkiksi virhemaksujen mahdollisuuden. Näin ei kerrotun mukaan tapahtunut, koska laki tai asetus sanoo, että väärinpysäköinnin maksumääräyksiä voivat kirjoittaa vain kaupungit.
Moni on kuvista, paikan päällä käyden tai muuten voinut huomata, että Pattayan seudulla on ihmisiä ja kulkuneuvoja Suomen oloihin nähden moninkertainen määrä. Pysäköinti on siellä aina ilmaista ja paikka löytyy poikkeuksetta kaksi- ja nelipyöräisille.
Se herättääkin ajatuksen, että pysäköintivirhemaksuja ei taideta Suomessa kerätäkään ensisijaisesti pysäköinnin sujuvoittamiseksi, vaan piiloveroina kaupunkien pohjattomaan kassaan.
Kerran ja useammin olen mielikuvitusleikkinyt millainen olisi maailma, jos ei olisi mitään sääntöjä. Pysyisivätkö elossa ja voisivat hyvin vain voimamiehet ja -naiset sekä ketkut. Entä millainen olisi autokanta, jos kukaan ei joutuisi vastuuseen törttöilyistään? Luulen, että näin ei kävisi, vaan meille tulisi monia erilaisia järjestyshenkilö-, armeija- ja poliisijoukkoja.
Sinällään mielenkiintoista eikä aivan vailla todellisuutta, sillä kansainvälistyvässä Suomessakin syntyy muualta muuttaneiden yhteisöjä ja alakulttuureja, joilla on lait niiden mukaan. Tämäntapaisesti on ollut iät ja ajat esimerkiksi Suomen romanikultuurissa. "Kaikki on kotiinpäin mitä lapsetkin varastaa", sanoi mustalais(e)ukko 🤣. Ehkä Härmän häijyilläkin oli sääntönsä. Myös määrätyillä moottoripyöräkerhoilla ja yhä järjestäytyneemmiksi tulevilla rikollisjengeillä on omat järjestyksensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti