Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 20. elokuuta 2023

Urheilu on hyvä harrastus ja ammatti

Eilen alkoivat 9 päivää kestävät Yleisurheilun MM-kisat Unkarissa. Itsekin olen kilpaillut samassa maassa ja kaupungissa. Liisalla ja minulla oli aikoinaan Toyota Carina 2 litran ruiskukoneelle, jolla ajoimme kilpaa pitkin Budapestin öisiä katuja kaupungin nuorten ja heidän Mersunsa kanssa. Keskisormeakin näytettiin puolin ja toisin. Luulen, että lättyyn olisi tullut, jos paikalliset "raggarit" olisivat saaneet meidät kiinni. Niin tosissaan he kilvanajon ottivat, että siinä ei sukulaiskansalaisuus olisi riittävästi painanut 🤣🤣. 

Hesari kirjoitti uudesta kisapaikasta näin: TONAVAN rannalle noussut stadion on nimeltään National Athletics Centre, suomennettuna Kansallinen yleisurheilukeskus. Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA kertoo verkkosivuillaan kapasiteetiksi MM-kisojen aikana 35 000 katsojaa, mutta kisojen jälkeen katsojia mahtuu enää 15 000.

Ajatusleikkinä voidaan hypätä Helsinkiin. Lähtötilanne on suunnilleen Olympiastadionin (36 200) kokoinen pytinki, lopputulema kokoluokaltaan Töölön jalkapallostadionia (10 770) suurempi urheilupaikka.

Pienentäminen tehdään purkamalla yläkatsomot. Pihlakoski sanoo, että jos olympialaiset tai muut suurkilpailut jatkossa tulevat Budapestiin, ne voidaan rakentaa jälleen uudestaan paikalleen. 

”Täällä on sellainen ajatus, että tehdään kuntoiluradat ympärille siten, että ne ovat kuitenkin katettuja paikkoja, jolloin voi kiertää vähän pidempää lenkkiä stadionilla. Se on varsin yleinen ratkaisu, esimerkiksi Singaporessa on samanlainen. Katsomo-osa on suhteellisen helppo laittaa uudelleen paikoilleen, mutta näin toimimalla stadion on monikäyttöisempi, koska arvokisoja ei voi jatkuvasti järjestää.”

Urheilu on halvimmillaan ilmainen harrastus, mutta kalleimmillaan se maksaa tuhottomasti rahaa. Vaikka monen hyvänkin asian ympärillä on vähemmät mairittelevia lieveilmiöitä, on liikunta ihmiselle ja terveydelle ylipäätään hyväksi, vaikka sanotaankin, että urheilja ei tervettä päivää näe.

Joskus olen pohtinut sitäkin mistä ihmisen kilpailuvietti kumpuaa. Pitää olla muita enemmän, suurempaa, kauniimpaa, nopeampaa ja niin edelleen. Eläinten olen nähnyt tai edes tiedän harvoin jos lainkaan kilpailevan toisiaan vastaan muusta kuin ruuasta tai naaraasta. Ihminen sen sijaan on valjastanut eläimiäkin palvelemaan kilpailuviettiään. Raviradalla hevonen laitetaan vetämään ihmistä kärryissä tai vinttikoirakilpailussa viimeisilleen trimmatut koirat juoksevat kuin henkensä hädässä sähköisen keinojäniksen perässä.

Eilisen ja tämän päivän maailma on täynnä monia tapoja viihdyttää itseään huumeiden ja muiden laittomien, mutta myös laillisten tekemisten parissa. Niistä moni ansaitsee pimeästi, mutta päivänvalonkin kestävästi leipänsä. Jotkut keräävät tavalla tai toisella urheilusta niin paljon rahaa, etteivät kykene niitä elämänsä aikana käyttämään. Urheilu monin eri tavoin on silti ehdottoman suositeltavaa. Se lisää mahdollisuuksia pitkään tai ainakin tervehenkiseen elämään. Paikan päällä katsomoissa, mutta myös kotisohvalta nautittuna se on lisäksi varsin viihdyttävä tapa viettää vapaa-aikaa. 

Ei kommentteja: