Jokilaakso on Sarvikallion lisäksi toinen uimapaikka Hyrylän lähiseudun luonnonsuojelualueilla. Nämä kaksi eroavat kovastikin toisistaan. Toinen lienee kokonaan yhteiskunnan omistuksessa, kun taas Jokilaakson omistaa Elämän tähden ry. Sarvikallion puusto on kohtuullisen vanhaa ja jylhääkin, Jokilaakso Myllykylässä on nuorta ja rehevää kasvillisuutta.
Varsinkin keväisin ja runsaiden sateiden aikaan Jokilaakson 8 hehtaarista puolet on veden vallassa, keskivertokeleissä ehkä puolet siitä. Tuusulanjoen lisäksi laiturillisia uimapaikkoja on kaksi, joista Jokilammiksi ristimämme saa vetensä ojista, puroista ja Tuusulanjärvestä. Lampien pintavesi aurinkoisilla kesäkeleillä ja tyynellä säällä voi hipoa kolmeakymmentä astetta.Jokilaaksossa on monta, pientä lampea, joista yhdelle olimme antaneet nimen Pikkulampi. Selvisi kuitenkin, että Pikkulampi on Purolampi. Se on saanut nimensä siihen laskevasta purosta, jonka puolivirallinen nimi on Skålbäck. Nimen on ehkä aikoinaan suomentanut Maljapuroksi Henrik Åhman. Hän kertoi sen synnystä, että lähellä Tuusulantietä, Maantiekylässä oli niin sanottu Lemminkäisen lähde. Joka aikoinaan "räjähti" ja etsi uuden uoman, jolloin syntyi puro ja sen jälkeen maillemme lampi. Henrik kertoi, että metsämiehet ja muutkin ammensivat ennen metsäpurosta vettä janoonsa. Vesi oli ollut niin kirkasta, että puroa alettiin kutsumaan Skålbäckiksi eli Maljapuroksi
Pieni Purolampi saa vettä lisäksi omista pohjalähteistään, Kuninkaanlähteestä, Rydybackan ja Kratinkallioilta sekä Hesabottsmossen suolta. Vesi voi olla viisikin astetta Jokilampia kylmempää.Kun oikeastaan joka kesäpäivä tulee uitua kerran tai useamminkin Jokilaaksossa, valitsin aamu-uintipaikakseni tänään uudelleen Hyrylän Urheilukeskuksen uimalammen. Vesi on edelleen varsin lämmintä, vaikka yöllä taidettiin olla paikoin alle 10 asteen ilman lämpötiloissa.
Myös Urkan parkkipaikalla oli caravaanareita yöpymässä. Viime vuosina ovat lisääntyneet pakettiautoihin tehdyt retkeilymahdollisuudet, jotka ulospäin näyttävät siltä mitä ovatkin, pakettiautoilta. Aika usein niistä puuttuvat toilettitilat ja pesumahdollisuudet, jotka on etsittävä muualta. Välillä on käytettävä metsäweeceitä, peseydyttävä luonnonvesissä ja yleisissä saniteettitiloissa huoltoasemien yhteydessä tai caravanalueilla.
Parin viikon uimapaikkakierrokseni on nyt päätöksessään ja huomenna yritän löytää uudet blogiaiheet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti