Tuusulanjärveä oli tapana kutsua Kauk- tai Pitkäjärveksi sen pitkänomaisen muodon vuoksi. Vanhassa suomen kielessä Pitkäjärvi tarkoittikin samaa kuin Kaukajärvi. Nykyisen nimensä järvi sai 1600-luvulla, kun Tuusula oli erotettu omaksi seurakunnakseen, jonka kirkonkylä muodostui järven rantamille.
Siitä lienee nimensä saanut kirkon vieressä ehkä vuosi sitten nykyiseen muotoonsa valmistunut Kaukjärven puisto. Suunnitelmissa oli rakentaa myös laituri, joka kunnan vastineen mukaan olisi etupäässä näköalalaituri. Ehkä sekin vielä ilmestyy. Välillä tuntuu siltä, että jossain kunnan rattaissa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan maakuntajärvelle ei Tuusula uimarantaa rakenna, sillä eräänkin kerran olen sitä kysellyt. Akuutti tarve olisi myös camping- ja caravanalueelle tai vähintään matkaparkille.Siispä kävelin viereiselle Kirkkorannalle, josta jo kerran yritin ja jonka laituri on nostettu kai useampi vuosi sitten kuivalla maalle. Nyt oli toisin kuin viikko sitten crocsit, joten ne jaloissa veteen. Prinsessa Ruususen hipiän kaltaiset jalkapohjani eivät nimittäin kestä kananmunan kokoisia kiviä, joilla kirkon ranta on pohjustettu. Ehkä karkotin myös rannalla vapansa kanssa kaloja jallittaneen ukrainalaisen nuoren miehen saaliin.
Mielenkiintoinen yksityiskohta oli rannan parkkipaikan wc-tilat, jotka soveltuvat myös pyörätuolin käyttäjille. Saattavat nimittäin olla Hyrylän seudun ainoat vesiwc:t, mitkä eivät oikeastaaan ole varsinaisesti rakennuksen sisällä, vaan käynti on suoraan ulkoa. Sitä en kylläkään oivaltanut ketkä käymälöitä käyttävät. Lienevätkö kunnan tai seurakunnan mailla ja ylläpitämät.
Luulen, että kohta pari viikkoa kestäneet aamujen rengasmatkat Hyrylän seudun luonnon uimapaikkojen ja -mahdollisuuksien ympärille ovat huomista vaille valmiit. Huomenna kirjoitan vielä jotain Jokilaakson uimavesistä.
2 kommenttia:
Seurakunnan wc:t kyseessä Kirkkorannassa. Niitä käyttävät kirkossa asioivat, koska 1700-luvun kirkkoon ei ole rakennettu vessoja.
Näin ajattelinkin, mutta se ei selittänyt minulle sitä miksi wc:t ovat käytössä silloinkin, kun kirkkko on suljettu.
Lähetä kommentti