Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 27. heinäkuuta 2023

Hyrylän seudun uimapaikkoja ja -tapojani, osa 10


Kuten eilen suunnittelin, aamun ranta oli Sarvikalliolla. Hieno paikka luonnonsuojelualueen ympäröimänä. Karavaanareita oli useampiakin parkkialueella yöpymässä Alankomaista, Saksasta ja Suomesta. Kävelymatkaa veteen saattoi tulla lähes kilometri, mutta mikä oli tallustellessa kauniin luonnonmetsän läpi. Törmäsin myös ensimmäiseen pyörätuolinkäyttäjät huomioivaan Tuusulan rantojen puuceehen. Polku tai oikeastaan pieni tie on hyvinkin apuvälineiden avulla kuljettavissa, mutta ilman sähköapua on joskus kyllä oltava avustaja mukana. Sen verran jyrkkiä ovat mäet.

Mopot ja sen tapaiset olivat myös löytäneet väylät ja niiden ajojälkiä olikin yllin kyllin kieltomerkeistä huolimatta. Jotenkin istuvat huonosti luonnonsuojelualueelle. Polttupuitakin oli nuotiopaikoille vähintäänkin riittävästi. Sarvikalliosta yli 3 kilometrin polkuineen annan Tuusulalle täydet pisteet myös siisteydestä. Vain kaksi tyhjää tölkkiä otin matkaan ja kuljetan ne niille kuuluvaan paikkaan, ehkä Lidliin saakka. 

Mutta perisuomalaiseen tapaan, jotain pitää myös marmattaa. En tiedä kuinka moni mahtaa 138 portaan takana olevia laiturin metalliaskelmia käyttää uimiseen tai muuhun, mutta neljästä kiinnityspultista yksi oli kokonaan kateissa ja loput kovasti löysällä. Ei mene kauaa, kun tikkaat ovat järven pohjassa. Toivottavasti ei niiden mukana myös käyttäjä. 

Tietysti kauneus on katsojan silmissä, mutta luonnonnläheisempää ja vaikuttavampaa kulttuurimaisemaa ei valtakunnallisestikaan kovin montaa löydy. 

Aamuaurinko vilkutti vastarannan takaa taivaalta, eikä lisäkseni ihmisen ihmistä. Vain kyyhkynen huhuili hongan oksalla. Sielu lepäsi pulahtaessani naturistina Tuusulanjärven ilmaa huomattavasti lämpimämpään veteen.

Sarvikallio on siinä ja siinä voinko sanoa sitä Hyrylän seuduksi. Jos suuntaisin uimamatkoillani kumpaa järven puolta tahansa Järvenpäätä kohti, löytyisi uimapaikkoja varmasti lisää Tuusulankin puolelta. Ehkä Taistelukoulun rannaltakin. Mutta minä palaan Hyrylään juurilleni ja huomenna katsastan kirkon vierestä Kaukjärven varsin uuden rantapuiston.

Ei kommentteja: