Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Elämä eläinten kanssa ja ilman on vaarallista

TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOKSEN tutkimusprofessori Mika Gissler osaa kertoa, mikä Suomen eläimistä on vaarallisin. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuolemansyytilastoihin vuosilta 2012–2021. Eläinten aiheuttamien kuolemien listaus kuuluu seuraavasti:

Koira: 17 ihmistä

Ampiainen: 16 ihmistä

Hevonen: neljä ihmistä

Nauta, lehmä, sonni: neljä ihmistä

Kissa: kaksi ihmistä

”Määrittämätön myrkyllinen eläin”: kaksi ihmistä

Poro: yksi ihminen. 

Jos mukaan otetaan liikenne- ja ratsastusonnettomuudet, hevosiin liittyviä kuolemia on 14. Karhun hyökkäykseen tai kyykäärmeen puremaan on viimeksi kuollut ihminen vuonna 1998. Kissa on siis karhua tai kyytä vaarallisempi. Hirvikolareissa puolestaan kuoli 20 ihmistä vuosina 2012–2021. 

Mutta elämä ilman eloa eläinten, kasvainten ja verisuonitautienkin kanssa on vaarallista. Vuonna 2020 Suomessa menehtyi tapaturmaisesti yhteensä 2 200 henkilöä. Heistä kaksi kolmasosaa oli miehiä. Tapaturmat aiheuttivat 4 prosenttia kaikista kuolemista. Paljonko mahdammekaan surmata toisiamme vuosittain sodissa ja ilman niitä? 

Kerran kirjoitin Hesarissa olleesta mainoksesta, jossa luvattiin kallonkuvauksesta lääkärinlausuntoineen 50 prosentin alennus. Ajattelin, että tuonnehan menen, kun halvalla saa. Ja menin kanssa. Kuvauksen jälkeen lääkäri katsoi kuvia kysyen, että tiedätkö sinulla olleen kaksi pientä aivoinfarktia? En tiennyt. Hän jatkoi niiden olevan itse asiassa aika yleisiä ja asianomainen havaitsee ne varsin harvoin.

Kerran myöhemmin, kun olin selvinnyt sydäninfarktistani pallolaajennusten tekijöiden ansiosta, mietin, että kuinkahan usein ihminen onkaan elämän ja kuoleman rajamailla tietämättä siitä itse mitään. Tätä pohdin myös kauan sitten veturissa matkalla Jyväskylästä Tampereelle, kun veturinkuljettajatuttuni kertoi, että hänen mielestään ihmisiä kuolee junan alle tarkoituksellisesti enemmän kuin koskaan puhutaan. Sanoi vuosikymmeniä työtä tehneenä nähneensä sellaista mitä ei näe mistään muualta kuin kiskoilla veturista, junavaunujen edestä. Jotkut rekkakuskiystäväni ovat joskus puhuneet samantapaisesti.

Raskaan aiheen loppukevennykseksi keskustelun aiheiden oivaltajien ja aasinsiltojen rakentajien ammattilaisilta pohdinta tämän aamun Radio Novasta. He miettivät, että kun etanat rouskuttavat ruuakseen muun muassa kasvien lehtiä, niin onkohan niillä hampaita vai ikenilläkö pureskelevat 🤣🤣. 

Ei kommentteja: