Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 7. huhtikuuta 2023

Pääsiäisen oikopolut

Pitkäperjantai on pääsiäistä edeltävä perjantai, joka on kirkkovuoden ainoa surujuhla. Se on myös yksi hiljaisen viikon juhlapyhistä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kertoo, että pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. 

Se on myös ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Silloin kirkossa alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä. Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan.

Mutta monet ihmiset oikaisevat suoraan pääsiäiseen, vaikka aikoinaan juuri tänään oli monelta ilo kaukana. Jeesus oli kiirastorstaina syönyt viimeisen ateriansa opetuslastensa kanssa ja kertonut kuinka Hänen käy. Me kaikki roudasimme Vapahtajamme kärsimystietä pitkin Golgatan kukkulalle ja mestasimme kokemaan ihmisen kuolema.

Vaikken uskollani enkä uskomattomuudellani voi enkä halua elvistellä, ovat juuri tämän päivän tapahtumat puhutelleet minua vuosikaudet.Jokilaakson juhlapaikan lippukin on tämän päivän puolitangossa.

Erityisesti pitkäperjantai antaa toivon polun minulle, sillä Vapahtaja roikkui ristillä kahden meikäläisen välissä. Joista toinen sanoi, että hoitele nyt meidät täältä alas, jos olet se miksi olet itseäsi pitkin kylänraitteja moneen kertaan mainostanut. Tähän ryöväri toiselta puolen, omalta ristiltään, että pidä nyt vähän pienempää suuta, sillä me olemme täällä sentään omasta syystä. Jeesukselle hän sanoi, että muista minua, kun olet perillä siellä minne menet. Tämä mies oli Taivasten valtakunnassa ensimmäisten joukossa.

Moni on tuominnut erityisesti Jeesuksen kavaltaneen opetuslapsen unohtaen, että hän oli ainutlaatuisen tärkeä osa Luojan suurta suunnitelmaa. Jos uskot Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen, mikä olisi sinun taivastiesi ilman Juudasta? Taivasten valtakuntaan ei liene montaa väylää, vaan on kuljettava Golgatan kautta. Eikä oma tieni päädy kirkkauteen loikkimalla oikopolkuja suoraan pääsiäisen hauskanpitoon. 

Ei kommentteja: