Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 8. huhtikuuta 2023

Kevään ensi kukat

Jokilaakson luonnossa ensimmäiset kukat taitavat olla valko- ja sinivuokot sekä leskenlehti. Kun voikukka aloittaa kukintansa, on kesä tai se on aivan oven takana. 

Istutetuista Suomessa ehkä sipulikukat ovat ainoita, jotka voi laittaa ulos aikaisin keväällä. Téte a Téte -narsissit taitavat olla kaikkein suosituimpia. Ne saattavat kestää pakkasta kymmenenkin astetta ja kukkivat jo lumen seassa. Itse asiassa ne näyttävät voivan pikku pakkasessa paremmin kuin lämpimissä sisätiloissa.

Kävin eilen, pitkäperjantaina tämän toteamassa vanhempieni ja siskoni haudalla, joka odottaa kunnostusta. Se taas vastaavasti odottaa puhevälien palautumista. Yksi, ei toivottu isäni perintö onkin vihanpito lähisukulaisten kesken. Vaikka kyllä sama taisi ja taitaa yhä olla tuttua äitinikin puolella. Kun huhtikuu lähenee loppuaan, sitä lähden Vanhan Avensis-rouvan kanssa testaamaan Oulun seudulle.

Mutta olen minä joidenkin kanssa puhe ja muutenkin hyvissä väleissä. Niinpä eilen menin kutsuttuna Rastila Camping-alueen aidan taakse syömään nyhtöpossua, josta Ritva ja Hannu Peura olivat tehneet maittavan aterian. Sen sijaan perheen kolmas jäsen Wilma näytti oikukkaan ellei peräti nirson mielensä. Olin nimittäin ostanut hänelle S-Marketin kalleimman Sheba kissa-aterian. Sitä hän kävi uumenistaan nuuhkaisemassa painuen niskojaan nakellen sinne mistä tulikin.

Jälkeenpäin selvisi, että se olikin ehkä vain astioista kiinni. Sillä kun menin matkoihini, kelpasi kissalle safka viimeistä murenaa myöten Ritvan laittaessa sen kissan omaan kuppiin. Perheen ihmisjäsenille vein tuliaiseksi niin ikään narsisseja, jotka odottivat Merikonttikodin viileässä ja pimeässä nurkassa milloin on sopivaa avata keltaiset kukat. 

Hannu on minulle kaveri ja ystävä, jonka kanssa on koettu paljon. Olemme tehneet töitä yhdessä, yöpyneet autiotuvissa ja menneet mottorikelkoilla yli Ruotsin tuntureiden uimaan Jäämereen. Hannu ei tainnut uida, sillä se oli aikaa, jolloin mies oli sitä mieltä, että alle 30-asteinen vesi on vain katselemista varten 😅. Joten hänen ja Jane-koiran kanssa uitiin Floridassa uima-altaassa yöaikaan. Piilossa ihmisten katseilta sekä paheksunnalta veden ollessa 32, täysi- tai puolikuun mollottaessa taivaalla.

Edelleen valvon öisin ilman täysikuutakin tuntitolkulla, mutten kärsi siitä. Vaan teen parvisänkyni pohjalla mielikuvitusmatkoja suunnitellen kaikkea muutakin tulevaa. Joka yö näytän keksivän mitä uusia varusteita tarvitsen Vanhan Rouvan matkamakuuhuoneeseen tai muuten tuleville matkoilleni. Näihin hankintoihin tulee pian stoppi, sillä kukkarossa ei ole enää juuri muuta kuin Matti.

Mutta ehkä sitä ennen menen katsomaan tai peräti ostamaan Ikeasta tai Yläneen Rintalantilalta lampaantaljat etupenkeille kankkujeni alle. Tänä aamuna löysin kuitenkin Jokilaaksosta yhden taljan, jolla taidan ensin testata ajatukseni käytännössä.

Ei kommentteja: