Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 7. maaliskuuta 2023

Laitapuolen kulkijat

Usein tai lähes aina laitapuolen kulkijoilla tarkoitetaan kaiken menettäneitä, kohtuuttomasti juovia alkoholin suurkuluttajia. Ehkä yleisnimityksenä heitä voisi sanoa alkoholisteiksi, sillä juo kolinaa tai konjakkia, olo on aamulla sama. Mutta perinteisten laitapuolen kulkijoiden lisäksi laidalla kulkevat myös monet yhteiskunnallisesti menestyneet julkisuuden henkilöt, poliitikot, laulajat, näyttelijät, urheilijat ja niin edelleen. Oikeastaan lähes kaikki, jotka eivät voi enää palata julkisuuden vuoksi viettämään niin sanotusti tavallisten ihmisten elämää.

Hakaniemen torin tai entisaikojen liekkihotellin Arskalla paluu tavikseksi onkin ehkä helpompaa tai ainakin mahdollista. Mutta toista se oli Vesa-Matti Loirilla tai Kirsti Paakkasella. Tasavaltamme presidenteilläkin, entisillä, nykyisellä ja tulevilla lienee sama tilanne. Kun olet kerran asemasi saavuttanut, seuraavat henkivartijat tai muut tuvahenkilöt askeleitasi elämäsi loppuun saakka missä tahansa kuljetkin. Muistan Tarja Halosen kertoneen ajanvietelehden palstoilla yhtänä Kultarannan parhaimpana muistona, kun hän kävi tyttärensä kanssa henkivartijoilta salaa meressä uimassa. Olisivatko olleet peräti alasti. Itse en ole uimareissuineni koskaan päässyt enkä joutunut julkisuuteen.

Nyt on poliitikoista joutunut ryöpytyksen kohteeksi alkoholin käyttön vuoksi ministeri Lintilä. Totta vai tarua tai ihmisten pahansuopaisuutta, mutta ei savua ilman tulta. Muistan entisaikojen pubissa viihtyvän sarjakuvasankari Lätsän ja hänen Floora vaimonsa. Joka läksytti kohmeloista puolisoaan kotisohvan pohjalle, että mikset tavoittelele sitä tai tätä yhteiskunnallisesti merkittävää tekemistä tai asemaa? Lätsä havahtui ahaa-elämykseen ja pomppasi seisomaan: "Aivan totta, nyt tahti muuttuu". Mutta vain tovi, kun mies vaipui takaisin lempisohvansa uumeniin: "Miksi tavoittelisin jotain sellaista, josta parhaat ystäväni olisivat kilvan repimässä minua alas?"

Toki muistakin syistä, mutta aikansa viinan kanssa läträressä tosi ystäväksi ei aina jää edes puoliso eikä lapset. Ainut kanssakulkija on yksinäisyys, suljet sitten kotisi oven sisä- tai ulkopuolelta, sillä ihmisen muisti pahan- ja hyvänsuopaisuudessaan on pitkä.

Olen ollut yli 40 vuotta raittiina. Silti edelleen joku sosiaalisessa mediassa turpaansa saanut lopettaa keskustelun sanoen, että olen juonut aivoni tai ota huikka tenua ja niin edelleen. Lintilän alkoholin käytöstä noussut kohu pysyy monen mielessä senkin jälkeen, kun hänestä ja minusta on jäljellä vain tomumajat, jos niitäkään. 

En oikein tiedä kuinka suhtautua mieheen vai eikö mitenkään, joka sanoo käyttävänsä alkoholia myös työpäivinä, mutta se ei ole vaikuttanut työhön eikä tehtävien hoitoon. Sillä minut tekemisiini vaikutti alkoholin nauttiminen ja sen aiheuttama kohmelo vielä seuraavanakin päivänä.

Tämänkertaisen marmatukseni lopetan sanoihin, jolla joku kolumnisti aloitti eilisen kirjoituksensa: "Alkoholi yhdistää kovaonniset kadun kulkijat ja Arkadianmäen ahkerat puurtajat." 

Ei kommentteja: