Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 13. helmikuuta 2023

Thaimaan parlamentti(?)vaalit

Sanan ”thai” (thaiksi ไทย) merkitykset ovat ’vapaus’ ja ’itsenäisyys’ sekä maahan ja kansaan liittyen ”thai”, ”Thaimaa” ja ”thaimaalainen”. Maan vanha nimi on Siam (thaiksi ประเทศสยาม, Pratheet sajaam). 24. kesäkuuta 1939 silloinen pääministeri Luang Phibulsongkhram muutti valtion nimeksi Thaimaa (thaiksi ประเทศไทย, Pratheet thai), joka onkin ollut nimenä siitä lähtien. Siam oli käytössä länsimaissa lyhyesti 1945–1949. Perustuslakiuudistus vuodelta 1949 tuntee kuitenkin vain nimen Thaimaa, joka sen jälkeen on ollut yleisesti käytössä.

Milloin valtakunnalliset vaalit ovat seuraavan kerran, sitä ei eilen tuntunut Phatthalungin takamailla tietävän kukaan. Enkä loistavalla kielitaidollani (noin 8 sanaa) ja translatorin eli kääntäjän avulla saanut selvää siitäkään mitä se merkitsee kansalle.

Aiheesta kirjoitti vajaa viikko sitten Thaimaan Suomalainen nettilehtikin linkin takana eikä tainnut toimituksessakaan olla vaalipäivästä tai -päivistä tarkempaa tietoa. 

Eilen kuitenkin vaalihumu tai esimaku siitä tavoitti Morakotin ja minutkin, kun yhden ehdokkaan vaalivankkurit ilmestyivät oven taakse ja mainoksia liimattiin seinääkin. Tatan ne olivat tavoittaneet kyllä jo aiemmin, sillä hän tuli kotiin siivousreissultaan sininen vaalipaita kainalossa. Innoissaan selitti, että illalla pitää mennä puolueen tilaisuuteen, sillä jokaiselle osallistujalle annetaan 500 bahtia. Se on paljon rahaa, jolla syö kaksi kertaa päivässä viikon ajan tämänhetkisessä kantapaikassani.


Niinpä siis vaaliväen joukkoon. Väkeä ja sinistä väriä oli kaikkialla. Mukana humussa oli toinenkin kaltaiseni kummajainen, jonka kanssa ehdokkaan lisäksi kaulailin Thaikoti 2:n pihamaalla. Hän on Afrikasta. Ei siis sananmukaisessa merkityksessä farangi. En tiedä mistä hänet oli mukaan saatu tai miksi mies ylipäätään kulki ehdokkaan ja hänen väkensä kanssa. Mukavaa sakkia kaikki, kuten ehdokas hoveineen tuppaa vaalitilaisuuksissa olemaan.

Olin ehkä eräänlainen maskotti ja ainut länsimaalainen illalla 7 ehdokkaan tilaisuudessa, jossa väkeä oli kuin temppelin munkkien ruokajakelussa. Suosittu kuvauskohdekin lienin, sillä huomasin syrjäsilmin kännykkäkameroiden räpsyvän. Joukossa oli työkseen kuvaaviakin, jotka huomasin kunnon kameroista ehdokkaiden kätellessä minua. Ehkä olenkin jossakin vaalijulkaisussa myöhemmin. 

Mukava kolmetuntinen pyhätön kupeessa. Kotiin palasimme Morakot sininen paita päällään 500 bahtia rikkaampana. Ei tarvita ennustajan lahjoja tietääkseen ketä hän aikoo äänestää, kun sen aika on. Iltasella Tata vielä selitti, että jokainen kuka laittoi nimensä pöydillä oleviin listoihin, sai saman summan. Suomessa siitä saisi edustajanpaikan sijaan tuomion.

Mutta maassa maan tavalla tai maasta pois. Siinä on thaielämän ohjenuoraa niillekin, jotka eivät pärjää maan tapojen mukaan vapaana kulkevien koirien kanssa. Ja heille, jotka moottoripyöräillessään uskottelevat itselleen sekä muille ajavansa mopedeilla 🤣🤣. 

Ei kommentteja: