Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 24. helmikuuta 2023

Miten peset ja kuivaat pyykkisi Hjallis Harkimo?

Yksittäinen pyykinpesukerta kuluttaa Carunan mukaan keskimäärin 0,6-1,8 kilowattia. Esimerkiksi jääkaappi kuluttaa 0,3-0,8 kilowattia vuorokaudessa. Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan kotitalouden sähkölaskusta pyykinpesu voi kattaa jopa kymmenen prosenttia. Karkeasti sanoen pesukone kuluttaa sähköä jääkaappiin verrattuna kymmenkertaisesti.

Kuivausrumpu vastaavasti kuluttaa keskimäärin noin 400 kWh vuodessa. Arvio perustuu 167 kuivauskertaan. Jos sähkön hinta on 0,13 € kilowattituntia kohti, vuosihinta voisi olla noin 54 euroa. Pyykin pesu koneella ja kuivaaminen kuivausrummussa tai -kaapissa vie melko lailla sähköä. Laskekaapa vaikka itse. Sitä en tiedä onko yllä mainituissa hinnoissa sähkön siirtomaksuja.

Kun tähän esitti säästöehdotuksen vihreä kansanedustaja Iiris Suomela, parahti Mersunsa ratin takaa tai takapenkiltä puolueensa ainut kansanedustaja Hjallis Harkimo. Tähän saakka olen pitänyt häntä tolkun miehenä, joka ei turhia höpäjä, kuten eteläpohojalaanen (p)ruukaa sanua. Nyt lähti kuitenkin pisteet, joita mies ei tiennyt itsellään olevan, joten hän ei osaa menetystään myöskään surra. Josko välittäisikään, vaikka tietäisi. Hjalliksella on usein asiaa ja hieman populistin vikaa, mutta nyt meni ääntenkalastelussa aivot solmuun. Sen saattoi tosin aiheuttaa asenne vihreään varapuheenjohtajaan. Jota suoraan sanoen en ole osannut itsekään juuri arvostaa.

Mutta suora kysymys sinulle Harkimo. Miten pestään ja kuivataan sinun pyykkisi? Valistuneesti arvaan, ettet tee sitä itse edes kesäisin pyykkilaudalla hangaten ja narulla kuivattaen. Et Vantaan tai Porvoonjoen pyykkilaitureilla etkä millään muullakaan pyykinpesupaikalla. 

Ainut tiedossani oleva energiaa säästävä tekemisesi liittyy merenkulkuun ja veneilyyn. Sillä jos oli pakottava tarve kiertää yksin 40075 kilometrin mittainen maapallomme, teit sen moottoriveneen sijaan purjeveneellä. Sitäkin lienet muistellut monesti myöhemmin muuallakin kuin nykyisin niin kovin tyhjän Hartwall Areenan aitiossa.

Naistenoikeustaistelija ja tutkija Angela Maxwell teki vastaavasti maailmanympärysmatkansa kävellen. Aikaa kului vajaa seitsemän vuotta. 39-vuotias oregonilainen nainen näki matkan henkilökohtaisena haasteena ja tapana kerätä rahaa voittoa tavoittelemattomalle järjestölle, joka tukee seksikaupan uhrien suojaamista ja kouluttamista. Joten syynsä rahankin keräämiseen on itse kullakin.

Meillä molemmilla on ollut näillä vuosirenkailla aikaa myös ajatella. Silti suustasi vaalikampanjahurmoksessa pääsee sammakoita. Niin minultakin, vaikkei ole minkäänlaisia kampanjoita.

Mutta takaisin pyykinpesuun, josta aloitinkin. Monta ja monta kymmentä vuotta olen suhteellisen säännöllisesti pessyt koneella pyykkejäni ja kuivattanut niitä kuivausrummuissa ja -kaapeissa, kun siihen on ollut mahdollisuus. Pieneen mieleenkään ei tullut, että yksi yhteiskuntavastuun muoto on kuivattaa pestyt vaatteet ja lakanat ulkona narulla poutasäällä sekä katoksessa tai ullakolla sadesäällä.

Kunnes viime kesänä energiahinnan kavutessa tavoittelemaan pilviä oivalsin sen, joka on monelle itsestäänselvyys. On ollut oikeinkin mukavaa kerätä pyykkinarulta auringon ja raikkaiden kesätuulten kuivattamat, puhtailta tuoksuvat vaatteet pyykkikoriin.

Iiris Suomela puuttui pieneen asiaan, joka helppoutta tavoittelevan elämämme keskellä unohtuu, jos massissa riittää maksuvälineitä sähkölaskuun. Ehkä sinullakin on käynyt näin, kun näit aiheelliseksi tölviä Suomelaa, jonka viestin asiayhteyttä et ilmiselvästi osannut istuttaa isompaan ikkunaan.

Täällä Phattahalungissa on Marokotin kotitiellä lehmiä ja koiria välillä väylän täydeltä, muttei pesukonetta eikä kuivausrumpua. Ne ovat reippaan kolmen kilometrin päässä, jonne viemme pyykkimme. Mutta vain pestäksemme, sillä konekuivausta emme tarvitse. Pesupäivä odottaa aina poutasäätä, jotta pestyt kuivuvat taivaan alla, sillä ei ole sadekatosta eikä ullakon tarjoamaa sääsuojaa. Ainakin tässä asiassa Tatalla ja Vihreiden kansanedustajalla on enemmän ällin avaruutta kuin Hjalliksella. Mutta löytääkö joku muu yhteyden näiden kahden naisen välillä, jotka haluavat säästää sähköä eri syistä? 

Ei kommentteja: