Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. tammikuuta 2023

Sadekauden jatkoaika

Vain kerran aiemmin, 18 vuotta sitten olen viettänyt aikaa Siaminlahden tällä eli länsipuolella viikkotolkulla. Silloin lensin Päiviksen kanssa Phuketiin kolmeksi viikoksi tsunamin jälkeen ensimmäisellä lennolla Suomesta. Ilmat olivat loistavat ja vain vähän osasin eläytyä hyökyaaltojen paikallisille jättämään suruun. Toki Hua Hinissakin olen luuhannut jonkun kerran. Ja apinat varastivat juomat 😂. 

Nyt olen hyvin etelässä Phatthalungissa, kapinoivien 3-4 maakunnan naapurissa lähellä Malesian rajaa. Sateita on riittänyt saman verran kuin sateisessa Suomen kesässä. En niistä ole ollut mitenkään pahoillani, vaan viilettänyt sadeviitta päällä PeeCeeX:lläni joka päivä Tatan kanssa.

Asustamme kymmenien kilometrien päässä sisämaassa enkä suuren järven lisäksi ole merivettä nähnyt. Kirjaimellisesti sanottuna en siis lainkaan. Sadesäitä mahdollisesti harmittelevia turisteja ei täällä ole, mutta päivän tai puolen ajomatkan päässä varmasti on senkin edestä. Lähellä ovat esimerkiksi turistisaaret Koh Samui, Koh Lanta ja Krabi. En tiedä niiden ilmoista, emmekä lähde niitä kokemaan ennenkuin aurinko kääntää meille kunnolla kasvonsa.

Ehkä Thaimaassa sateet voivat olla vielä enemmän paikallisia tai sateen raja jyrkempi kuin Suomessa. Joskus Pattayan Jomtien kaupunginosassa on taivaan täydeltä aurinkoa ja Buddha Hillin toisella puolella saattaa sataa samanaikaisesti reippaasti. Toki Suomessakin raja voi olla selkeä, jonka näkee esimerkiksi kuivasta ja märästä asfaltista.

Olen käyttänyt täällä Truen puhelinliittymää. Rajaton data 15 megabitin nopeudella maksaa kuukaudeksi 200 bahtia. Reippaat viisi euroa kuukaudessa, joten se on huomattavastikin halvempaa kuin Suomessa. Jomtienin Lotuksessa olevasta True-liittymien myyntipisteestä en tosin yhtä halpaa löytänyt. Hinta oli vähintään viisinkertainen ja luvattu nopeus myös. Mutta Phatthalungissa nopeus oli sama, kuin nykyisellä liityymälläkin. Jäin pohtimaan olisiko datan lisäksi matkassa jotain turistilisää.

Nopeudet tosin vaihtelevat aika tavalla eri paikoissa. En tee juuri mitään nopeammalla yhteydellä, koska sitä ei ole kotikulmille tarjottavana. Eikä 5G:täkään. 15 megan nopeus ja hitaampikin riittää kyllä esimerkiksi Netflixin katseluun. Siinä on lisäksi elokuvien, dokumenttien ja sarjojen tallennusmahdollisuus, joten voin tallentaa älylaitteelleni mitä haluan ja katsella myöhemmin vaikka ei olisi nettiyhteyttäkään. Tätä ominaisuutta käytän joskus kymmenen tunnin lentomatkoilla.

Vaikka en tee juuri mitään, en silti ole katsonut Netflixiä koko reissuni aikana. Tai kerran olen, kun löysin thaikielisen sarjan suomen kielisellä tekstityksellä, joten kokonaisuus istui Morakotin ja minun maailmaani. Valitettavasti ohjelman sisältö ei lainkaan.

Sosiaalisesta mediasta olen riippuvainen tai se on arjessani tärkeää. Kun kuukausi käytettyä dataa tuli viime yönä thaisimkortissani täyteen, oli mentävä myymälään hankintamatkalle. Olen kylläkin suht varma, että lisäaikaa ja -dataa voisin ostaa älylaitteellakin, sillä minulla on luottokorttien lisäksi paikallinen pankkitili pienille rahavaroilleni. Mutta miten sen tekisin, sitä eivät osaa myymälässä neuvoa enkä ymmärrä riittävästi operaattorin muunkielisiä ohjeita netissä.

Aamulla, kun yhteyttä ei enää ollut, ajattelin sitä ihmetellessäni, että olisinko luopunut mieluummin aamukahvista tai peräti koko aamiaisesta. Pohdinta päätyi ratkaisemattomaan, kun huomasin voivani kirjoittaa blogiani ilman yhteyttä ja tallentaa sekä julkaista, kun olen saanut hankittua yhteyden. Se tyydytti aamun datanälkäni 🤙. 

Ei kommentteja: