Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 10. lokakuuta 2022

Hyvinvointiyhteiskunta tiensä päässä?!

Minulla on kelpo kaveri, työtoverikin aikoinaan. Hän omaa loistavan huumorin ja sen tajun, on hyvä suustaan, mutta hallitsee myös kirjallisen ilmaisun. Joskus Janne ottaa terävästikin kantaa ajan ilmiöihin ja tapahtumiin. Tällä kertaa hän tarttui pyyntööni tarjota jotain blogisivuilleni kaikkien luettavaksi. Toisten jutut ovat niin harvinaista herkkua, joten keskeytän sen vuoksi tarinointini Thaikodistamme. Olkaapa hyvät: 

"Kasvoin ja kävin kouluni 1970-80"-luvuilla hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikana; kouluissa oli koulukohtaiset terveydenhoitajat ja kuraattorit, lääkäripalveluista puhumattakaan. luokkakoot olivat sopivia ja opettajia oli tarpeeksi. Sanalla sanoen meistä pidettiin huolta.

Tänä päivänä, jos mediaan käy uskominen, tilanne on kovasti eri. Väitän, että moderni hyvinvointivaltioaatos kehittyi ja sai tarkoituksensa neuvostokommunismin pelosta ja sosialistisen mallin vastapainoksi. Kun Neuvostoliitto romahti, hyvinvointivaltion idea katosi. Taloudellinen näkökulma pääsi voitolle. Yhtäkkiä entisenkaltaisen hyvinvointivaltion ylläpitoon ei ollutkaan enää varaa….? 

NL:n romahtamisesta näihin päiviin asti entisenkaltaisen hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteita on heikennetty pala palalta… Juuri tänään ja tulevaisuudessa on vakavan pohdinnan paikka, että saataisiin ihmisarvoisesti hoidettua ainakin ne sukupolvet, jotka olivat hyvinvointivaltiotamme rakentamassa.

Tulisi sopia uudenkaltainen yhteiskuntasopimus kansalaisten sekä kaikkien puolueiden, sekä vastuussa olevien, että opposiotiossa olevien kesken, millaista yhteiskuntaa me suomalaiset haluamme ylläpitää ja kehittää…. Muuten voi hyvinkin käydä niin, että tulevaisuudessa yhteiskuntaopin historiaa opiskellaan 1900-luvun loppupuolen erilaisista hyvinvointiyhteiskuntaprojekteista, jotka tulivat liian kalliiksi……

Janne Siili

1 kommentti:

Eikka Nykänen kirjoitti...

Jannen väite pätee ainakin osittain Suomen hyvinvointivaltion kultakauden saavutuksiin, mutta muitakin selityksiä tuon vaiheen joutuisaan alasajoon on tarjolla.

Tässä vain pari täydennystä käsitetasolla.


Työpaikkojen väheneminen globaalisti on yksi teollisuusyhteiskuntia kriisiyttäneistä tekijöistä. Keskeisimmäksi muuttujaksi kuitenkin tutkitmuksissa näytään esitettävän kapitalismin muodonmuutosta.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
lyhyessä kommentissa ei niitä pysty käsittelemään. Kohtalaisen neutraalina terminä käyttävät jotkut kapitalismin uusliberaalia vaihetta.