Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 1. heinäkuuta 2022

Yksinäisyys

Yksinäisyyden sanotaan olevan tunnetila, joka heijastaa sosiaalisia puutteita, jotka ainakin osin johtuvat tyytymättömyydestä omiin suhteisiin. Tyytymättömyys vastaavasti aiheutuu siitä, että on ristiriita odotusten ja todellisuuden välillä. Tai sitten ei edes ole suhteita, joihin voisi asettaa odotuksia.

Löydän itseni usein jostain sieltä, missä ei toivottu yksinäisyys on liian läsnä. Se on jotain aivan muuta kuin itse valittua yksinoloa. Toki silläkin on sijansa, sillä ilman päätöksiäni en olisi koskaan ollut avioliitossa enkä myöskään eronnut. Vain avioliitossa ollessani en kokenut yksinäisyyttä, vaan jaoin aidosti elämäni puolisoni kanssa.

Yksinäisyyden kipeimpiä osa-alueita syntyy sen jälkeen, kun menettää rakkaansa, jonka kanssa on elänyt elämäänsä ja on voinut vastavuoroisesti kokea samoin. Yhteyden voi kuitenkin menettää muutenkin kuin eron tai kuoleman kautta. Vaikka rakkaudesta sanotaan kunnes kuolema meidät erottaa, ei rakkaus siihen lopu. Sen voi kokea esimerkiksi rakastamiensa henkilöiden haudoilla. Rakkaus saattaa säilyä ikuisesti, mutta sen voi kadottaa eläessäänkin.

Itselläni on nuoruuden kaveri saaristossa, joka hiljan menetti puolisonsa. Kun hän tekee surutyötään ja jakaa sitä Facesivuillaan, on helppo ymmärtää sosiaalisen median merkitys surussa. Kun ystäväni julkaisee kuvan vaimonsa aamutakista sohvan selkämyksellä saatesanoilla, että vain takki jäi, itken mukana. Seison rinnalla hänen sitä tietämättä. Kun juuri leskeksi jäänyt kulkee lenkillä nyt yksin koiransa kanssa, kuljen sielläkin. Kun hän yön tullen painaa päänsä tyynylle, sulkee silmänsä ja vaimon paikalla on vain koira ja sen lämpö, tunnen yksinäisyyden satojen kilometrien päässä.

Ehkä halusin kirjoittaa tämän siksi, että tiedän kuinka tärkeää ja vaikeaa on puhuminen. Tai ehkä tärkeintä on jakaminen. Vaikka sosiaalinen media on täynnä pahaa oloaan muita haukkumalla välittäviä, on some yksinäisyyden ja surun jakamiseen yksi parhaista mahdollisuuksista. Silloin varsinkin, kun vieressä ei ole ketään kenen kanssa voisi kipua ja tuskaansa elää.

Mutta parisuhteen puuttuminen on vain yksi yksinäisyyden muoto. Joku on elänyt elämänsä koira tai kissa seuranaan ja eläinperheenjäsenen kuolema saa aikaan ennen kokemattoman yksinäisyyden. Samoin voi käydä, kun kotona samassa taloudessa asunut, aikuiseksi kasvanut muuttaa pois.

Yksinäisyys on merkittävä asia, josta en ole onnistunut saamaan juuri sosiaalisessa mediassa keskustelua. Luulen kyllä, etten ole yksin asian kanssa. Ehkä kirjoitan joskus, ehkä jo huomenna, jotain siitä miten yksinäisyys on muuttanut minua. 

Ei kommentteja: