Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Pride ja Suviseurat

Sanna Marin oli Helsinki Pride -tapahtuman suojelija vuonna 2020: ”Hallitus on sitoutunut edistämään ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja oikeuksia vahvistetaan lainsäädännössä ja palveluissa. Uudistamme translain itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, parannamme intersukupuolisten lasten asemaa sekä muutamme laajasti lainsäädäntöä ja rakenteita tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tukevaksi. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään,”

Tänä vuonna saman tapahtuman suojelija on Jenni Haukio: "Tasavertaisesti kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarve on ihmisyyden ytimessä, ja yhdistää meitä kaikkia yksilöllisistä ominaisuuksistamme riippumatta. Helsinki Pride rakentaa osaltaan maailmaa, jossa ihmisoikeuksien puolesta työskennellään niin kauan kuin epätasa-arvoa esiintyy, ja jossa jokaisella on täysi vapaus ilmaista itseään ja toteuttaa omaa persoonaansa." Pride-tapahtuman ydin on suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Hyväksyä ihminen sellaisena kuin hän on.

Yhtä aikaa Räyskälän entisellä lentokentällä on Suviseurat. Se on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuosittain järjestämä hengellinen, kaikille avoin tilaisuus, jossa käy myös seuravieraita eri maista, valtaosa kuitenkin Suomesta. Seurojen tunnuslause on Jeesuksen opetus: ”Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta” (Mark.10:14). Siinä kiteytyvät uskon yksinkertaisuus, luottamus Jumalan huolenpitoon ja lupa turvautua häneen.

Suvaitsevaisuus, rakkaus tai ihmisen erilaisuuden hyväksyminen ei yhdistä näitä kahta, suurta tapahtumaa kuin sanoissa.

Homoutta ilmenee esimerkiksi joutsenilla, koirilla, delfiineillä, lepakoilla, kirahveilla ja sudenkorennoilla. Havaijilla esiintyvä albatrossilaji Laysan on tunnettu siitä, että 30 prosenttia linnuista muodostaa naarasparin. Nämä naaraslinnut parittelevat koiraan kanssa, minkä jälkeen ne palaavat pesimään toisen naaraan kanssa. Ei ole löydetty lajia, jossa homoseksuaalista käyttäytymistä ei olisi esiintynyt. Lukuunottamatta niitä, jotka eivät harrasta seksiä, kuten merisiilit ja kirvat, totesi Petter Bøckman jo vuonna 2004. Bøckman toimi tällöin eläinkunnan homoseksuaalisuuteen keskittyvän näyttelyn tieteellisenä neuvojana. 

Joutsenista löytyy monia esimerkkejä. Uudessa-Seelannissa Henry-joutsen ja Thomas-hanhi tulivat kuuluisiksi pitkästä 18 vuotta kestäneestä liitostaan, joka lopulta päättyi Thomasin kuolemaan vuonna 2017.

Suuren yleisön kiinnostuksen herätti myös Itävallassa asustellut koirasjoutsenpari, joka aggressiivisesti suojeli "munaansa". Kyseinen muna osoittautui lopulta muovikupiksi. Joutsenet kävivät sen lähelle tulleiden ihmisten päälle sellaisella raivolla, että ne piti siirtää toiseen lampeen ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Joutsen on mielenkiintoinen esimerkiksi homopareineen siksikin, että tämä Suomen kansallislintu on jo vuosia tuonut synnin pesänsä myös Jokilaaksoon. Rannalta olen niiltä kysellyt, että onko heimosi seksuaaliset suuntautumiset omien, Aatamin ja Eevan vai minun syntien seurausta? Tai onko Luoja tehnyt virheen vai kuuluvatko kaikki parisuhteet luonnollisena osana elämän monimuotoisuuteen? Ovat vastanneet tähän tasan yhtä paljon kuin Päivi Räsänen. 

Ei kommentteja: