Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 18. heinäkuuta 2022

Kukkaroni kuokkavieraat

Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoima alenemista eikä samalla rahamäärällä saa enää samaa määrää tuotteita, palveluja tai työtä kuin aikaisemmin. Säästötkin menettävät arvoaan, mutta toisaalta omaisuuden, kuten kiinteistöjen nimellinen arvo kasvaa. Perinteisesti rahan arvon alenemisesta hyötyvät myös velalliset, koska inflaatio syö pääomien ja siten myös velan arvoa. Vastaavasti säästäjille inflaatio on haitallista.

Itse en nykymenosta hyödy millään lailla, sillä minulla ei ole omaisuutta eikä lainassa muiden rahoja. Sen sijaan kukkaroni päälle rahan kanssa kilpajuoksu käy monellakin tavalla. Tosin luulin, että polttoaineiden hintojen nousukaan ei paljon vaikuta, sillä kuljen omalla tai julkisilla ajoneuvoilla vain vähän. Mutta mutkan takana oli yllätys, kun katselin kuinkahan kulkisin ensi talveksi Aasiaan pakkasta pakoon.

Lentolippujen hinnat vuoden, kahden takaisesta ovat nousseet melko lailla. Toki osaltaan sen ymmärrän, kun nyt ei ole Finnairilla asiaa Venäjän ilmatilaan ja pitää lennellä tuhansia kilometrejä enemmän. Jos sinne kuitenkin haluaisin itäisen naapurimaamme yli, luulen, että Tukholmasta pääsisin Thai Airwaysilla. Mutta kyllä rahamassillani on joku muukin ostaessani lentolippuja.

Ruokakaupassakin hintojen nousun huomaan, joskaan se ei juuri tottumuksiini vaikuta. Ehkä vähän, sillä vaihdoin esimerkiksi ruokajuomana pitämäni maidon osin luonnonlähdeveteen. Levitteenkin leipäni päälle muutin halvempaan.

Vaikken sitä oikein hahmota, olen satavarma että jotkut hyötyvät inflaatiosta käymällä kuokkavieraina minunkin lämiskälläni. Ehkä he ovat saman sorttisia kutsumattomattomia vieraita, jotka nyt ostavat silmät kiiluen kaikkea sellaista mitä toiset joutuvat myymään taloudellisessa ahdingossaan. Kuten yrityksiä ja asuntoja. Ehkä jollakin lailla arvostan tällä hetkellä kuntia ja valtiotakin, jotka tekevät voitavansa, jotta hinnat eivät nousisi tai varsinkaan karkaisi.

Tässä leikissä tai tilanteessa minulta ei irtoa sympatioita lakkoilijoille, jotka ovat päättäneet, että nyt juuri on oikea aika saada omaan kukkaroon täytettä. Jotta he saisivat muita enemmän, joku joutuu nostamaan hintoja kohonneiden palkkakustannuksen vuoksi. Ja kuinka ollakaan, kujanjuoksun viimeisenä olen minä, joka sen lystin maksan kalliimpina kananmunina ja polttoaineena, kun kukaan ei korota eläkettäni samalla vauhdilla. 

Moni ihminen on kuin itsekäs nisäkäs. Eläinmaailmassakin raadon syömisessä ja kotikoiran ruokakupilla heikoimmat jäävät välillä jalkoihin ja viimeisiksi. Sanomme sen olevan luonnon laki. Huomaamatta olemme samassa veneessä ylivertaisen älymme kanssa.

Kun tästä kaikesta teen yksinkertaisella ymmärryksellä yhtälön, ei hintojen nousu johdu inflaatiosta. Vaan inflaatio syntyy ihmisen pohjattomasta ahneudesta ja itsekkyydestä. Vain harvoin luuni on niin kaluttu tai kuppini niin puhtaaksi nuoltu, etteikö joku kärkkyisi selkäni takana, olisiko hänellekin kuitenkin jotain, jos valppauteni tuokioksi herpaantuu. 

Ei kommentteja: