Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Vallan kammarit, porstuat ja takahuoneet

Vuoden 2017 kuntavaalien nuorin ehdokas paraislainen Benjamin Bergan täytti 18 vuotta vain päivää ennen vaaleja. Vanhin ehdokas oli 97-vuotias vuorineuvos Paavo V. Suominen Tampereelta. Kumpikaan ei tullut valituksi.

Itsekin olin aikoinaan innolla politiikassa mukana. Jyväskylän maalaiskunnan valtuutettunakin muistaakseni kolme kautta. En koskaan kokenut päässeeni tehtävään omilla äänillä tai ansioilla, vaan siksi, että samalla listalla oli hyviä tai ainakin kuntalaisten mieleisiä naisehdokkaita. Vaimoni Liisa Saarnivaara-Soinikin äänikuningattarena, kuten lehdet silloin kirjoittivat. Heiltä jääneillä, ikään kuin ylijäämä-äänillä minäkin pääsin mukaan.

Myöhemmin olin ehdokkaana syntymäkunnassani Tuusulassa. Ei jatkoon, sanoivat tulokset. Vaikka sain Vihreistä miehistä eniten ääniä, edellä oli 5 naista. Yhtä huono menestys minulla on ollut eduskuntavaaleissa, joiden olemattomia ääänimääriä en enää muista. En kyllä olisi omastakaan mielestä Arkadianmäelle kuulunut ja sanon edelleen, että jos meillä olisi kansanedustajina 200 Jorma Soinia, olisivat asiat vielä huonommin. Sitä paitsi eivät ne kovin huonosti edes nyt ole, jos vertaan menoa esimerkiksi Suomen sota-aikoihin. 

Tällä hetkellä luen iltaisin aina muutaman sivun yli 700-sivuista kirjaa "Rajaton valta". Se kertoo diktaattoreista, joista jokainen lienee uskonut tarjoavansa kansalle parempaa. Mutta valta turmelee ja sokaisee. Jos päättäjien olisi hyvä edustaa koko kansaa, on usein tyytyminen kansanvaltaan. Jossa siinäkin on omat ongelmansa, sillä on demokratioita ja demokratioita Jenkkilän käytännössä kaksipuoluejärjestelmästä lähtien.

Haasteensa on kotimaan monipuoluejärjestelmässäkin. Eilen seurasin tovin puolueestaan poistuneen, yhden kansanedustajan Ano Turtiaisen uuden puolueen Valta kuuluu kansalle historian ensimmäistä puoluekokousta. Läsnä oli muun joukon lisäksi 6 äänivaltaista edustajaa. Odotetuin vieras oli kuitenkin Venäjän Suomen lähetystön kolmas sihteeri, joka kertoi, että Venäjä ei aloittanut sotaa Ukrainassa. Ja lisäsi tuovansa vain tervehdyksen eikä anna mitään haastatteluja.

Toinenkin puoluekokous sattui viikonlopulle, sillä Jomtien Pattaya Beach Faceryhmää huomattavasti pienempi Liike Nyt piti historiansa toisen puoluekokouksen. Heilläkin on yksi kansanedustaja, Hjallis Harkimo. 

Hänet valittiin jatkamaan puheenjohtajana sekä nimettiin myös ehdokkaaksi seuraaviin presidentinvaaleihin.

"Nato-käsittelyn aikana sain käsityksen siitä, miten Suomi toimii. Istuin silloin Matti Vanhasen vetämässä parlamentaarisessa työryhmässä ja puolueiden puheenjohtajien ryhmässä", Harry Harkimo sanoi Ylelle puoluekokouksessa. Lisäksi Hjallis jatkoi, että hän on matkustellut paljon ja tehnyt ulkomaankauppaa. On siinä vielä hieman sovittamista presidentinsaappaisiin, jotka jäävät Niinistöltä. 

Minäkin olen ollut presidentintekijä, sillä tähän ikään olen ollut heitä valitsemassa tai torppaamassa jonkun kerran. Siitä kaikesta saatan kirjoittaa huomenna, kunhan hieman ensin muistelen. 

Ei kommentteja: