Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 2. huhtikuuta 2022

Money money 💸💸

Jos Suomessa on vailla omaisuutta ilman tuloja, yhteiskunta maksaa ruuan, asunnon sähköineen ja lämpöineen, terveydenhuollon sekä vielä vaatteetkin päälle. Oikeastaan vasta ulkomailla resuaminen on avannut silmiäni näkemään mitä on elämä silloin, kun ei ole kirjaimellisesti rahaa ruokaan eikä työtä sen hankkimiseen. Eikä voi varata sosiaalivirastosta eikä mistään muualtakaan aikaa ja pyytää virkailijaa täydentämään harkinnanvaraisella toimeentulotuella perustoimeentuloaan. 

Thaimaa ei ole lähellekään köyhimpiä maita. Täälläkin voi kulkea laput silmillä näkemättä nälkää ja suljettuja toimitiloja ympärillään. Suurin murhe on thaihieronnan laatu tai lohjennut irtokynsi. Silloin ei ehkä voikaan ymmärtää nuorta naista, joka myy itseään tai ainakin ruumistaan 500 bahtilla toviksi "rikkaalle farangille", joka vaihtaa kuppilaa, kun juoman hinta on noussut bahtin tai viisi.

Vapaa-aikaansa voi viettää monella tavalla. Voi kulkea siellä, missä raha liikkuu tai siellä missä sitä ei juuri ole. Jos kulkee jälkimmäisessä joukossa, voi oppia ymmärtämään miksi leveämmän leivän perässä riisipellolta lähteneen nuoren äidin täytyy lähettää lapsiaan hoitamaan jääneille isovanhemmille rahaa maaseudulle.

Monesti olen kuullut, kun mielestään rakkauden löytänyt suomalaismies sanoo, että hän kyllä maksaa rakkaansa kaikki kulut ja elämisen, muttei sitä, että rahaa lähetetään kai koko suvulle jonnekin. Vuoden, kahden päästä on ehkä aitokin rakkaus karahtanut kiville, kun on tullut ilmi naisen toinen tai kolmaskin mies. Oikea kysymys olisi kuulunut silloin, miten maalle jääneiden lasten ja isoäidin olisi pitänyt saada leipänsä.

Tottakai kerrottu on kaunisteltu, mutta yksi todellisuus, sillä joka puolella maailmaa raha kelpaa, sitä tarvitaan ja hankitaan sieltä missä sitä on. Vaikka petetyksi voi tulla laillani tai muuten, liittyy länsimaisen miehen ja thaimaalaisen naisen väliseen rakkauteen raha usein toisella tavalla kuin Suomessa. Siellä jokaisen toimeentulo on turvattu, vaikka ei laittaisi tikkua ristiin asian eteen.

Olkoonkin asenteellisesti sanottu, niin Aasiassa tavallinen nainen ajattelee, että hänen tehtävänsä on olla nainen, tehdä lapsia, kasvattaa aikuisiksi sekä huolehtia heistä ja kodista. Vastaavasti miehen tehtävä on olla mies, hankkia rahat tähän kaikkeen ja tehdä kodista turvallinen.

Miehen suuria puutteita on, että emme ole koskaan arvostaneet naisen kotona tekemää työtä aidosti ja riittävästi, vaan pitäneet sitä itsestään selvyytenä. Ehkä siitä syystä sitä eivät enää arvosta länsimaiset naisetkaan. Vaan ajattelevat, että todellista tasa-arvoa on olla ja elää sekä tehdä kuin mies.

Ei kommentteja: