Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 4. huhtikuuta 2022

Google, kännykkä ja minä

Eilen kirjoitin kämmenen kokoisesta älylaitteestani harrastusvälineenä. Myös siitä, että annan kuvia ja yritysarvioitani Googlen käyttöön. Teen näin, koska en halua olla vain saavana osapuolena, sillä Google antaa minulle ilmaiseksi paljon muutakin kuin huvia.

Käyttöjärjestelmänä laitteessani on Android, joka sekin on Googlen omistama. Oikeastaan Microsoft ja Windows ovat virtuaalimailmassani yhä enemmän sivurooleissa. Mutta mitä Google sitten tarjoaa korvauksetta tai ainakin ilman eri korvausta käyttööni käyttöjärjestelmän lisäksi?

Eilen mainitsin Blogger-kirjoitusalustan, joka on kaikille ilmainen. Google mahdollistaa myös mutkattomat hakupalvelut ja muun muassa Wikipedian käytön, joka on avoin tietokirja kaikille. Ideana on jo perustettaessa ollut, että kaikki maailman tieto olisi korvauksetta kaikkien ihmisten käytettävissä. Suomenkielisiä artikkeleita siellä on yli 500 000.

Kielellä sinällään ei ole suurtakaan merkitystä, sillä Googlen ilmainen kääntäjä tekee yli 300 kielestä luettavaa tai kuunneltavaa suomea. Voin kirjoittaa tai puhua laitteeni mikrofoniin ja näyttö tai kovaääninen toistaa sen käännettyään vaikka thaiksi: "Myydäänkö teillä rotanmyrkkyä - ขายยาพิษหนูมั้ยคะ?" Perään tulee myös ääntämisohjeet sekä puhuttuna että kirjoitettuna.

Toinen itselleni merkittävä, maksuton ohjelma on Google Maps - karttapalvelu, joka on paljon muutakin kuin kartta välimatkoineen. Se opastaa kohteeseen puhuen ja tekstillä, ehdottaa reittejä sekä näyttää kuvia kohteista. Siihenkin tarkoitukseen otan ja lähettelen kuvia, joita kuten eilen kirjoitin, on katsottu yli 2 miljoonaa kertaa.

Myös blogini lukijoista saan monipuolista, tilastotietoa. Kuinka paljon on lukijoita,  montako kertaa mitäkin kirjoitusta on luettu ja missä päin maailmaa.

Olen pieni näpertelijä isossa nettimaailmassa ja muutenkin. Toivoisin tietäväni paljon enemmän lukijoista, joita on ympäri maailmaa. Sillä aivan liian harvoin saan palautetta tykkäysten tai hymiöiden lisäksi. Olisi mukava tietää kuka missäkin lukee kirjoituksiani, sillä vain harvoin palaute tulee kotimaani ulkopuolelta Thaimaata lukuunottamatta.

Tosin esimerkiksi serkkuni Kanadasta löysi minut yli puolen vuosisadan jälkeen luettuaan blogejani. Kun Marita otti yhteyttä, lähetti hän myös valokuvan seitsemästä veljeksestä, joista yksi on isäni ja yksi hänen. Jäin muistelemaan, kun kauan, kauan sitten ajokortittomana otin liftarin kyytiin yöllä Jurva kirkolta. Että oliko hän hän vai hänen siskonsa, jonka vein kupla Volkkarilla kotiin Kentankylään tansseista. Muistan vain, että hän oli kaunis ja toivoin, ettei hän olisi ollut serkkuni 💕. Nyt sain myös nettikutsun kylään, joten kukapa tietää mistä itseni tulevaisuudessa löydän. 

Ei kommentteja: