Thaimaan pääuskonto tai filosofia on buddhalaisuus, mutta vuoristokansalaiset ovat animisteja, jotka palvovat henkiä. Animismia onkin sekoittunut paljon myös buddhalaisuuteen.
Henkimaailman todellisuus voi olla suomalaisille hämmentävä kokemus. Ihmiset ovat riippuvaisia hengistä ja tietäjistä, jotka kertovat miten lepyttää niitä. Henget vaikuttavatkin kaikkeen elämään ja kohtaamisista puhutaan arkisesti kuin televisio-ohjelmista. Kokemukset ovat kertojille enemmän tai vähemmän totta. Jos pysähtyy ajattelemaan, voi se tehdä hiljaiseksikin. Eräs saksalainen lähetystyöntekijä sanoo, että Saksassa hän ei usko henkiin, mutta Thaimaassa kyllä, jossa kohtaa ihmisten ja henkien maailmat.
Suojelushengiltä saa apua moneen vaivaan, kunhan pitää ne hyvällä tuulella. Kodin eteen voi hankkia paalun varassa seisovan henkien talon tai rakentaa kokonaisen pyhätön. Hengille käy aamupalaksi kipollinen riisiä ja kyytipojaksi limsa. Luulen, että värilläkin on väliä, sillä usein juoma on punaista.
Viihdykkeeksi voi koristella talon tanssijatarnukeilla tai vaikkapa leluilla. Henget pitävät myös seeprapatsaista. Onkin hyvä olla tarkkana torstaisin, jolloin henget saattavat karauttaa seeprojen selässä omille asioilleen. Tällöin tapahtuu eniten murtoja.
Jos taloa vaivaa kaikesta huolimatta yhä epäonni, syy on ehkä isovanhempien vanhoissa huonekaluissa, joihin on vuosien saatossa muuttanut pahantahtoisia aaveita. Voi käydä myös palvomassa naapuruston komeaa, vanhaa puuta, jossa henki asuu. Puun rungon ympärille on hyvä kääräistä oranssi silkkinauha ja jättää juurelle puinen fallos, joka symboloi hedelmällisyyttä.
Myös esi-isien henget ovat tärkeitä. Tuonpuoleiseen voi lähettää rahan lisäksi ainakin älypuhelimen ja muotitennarit. Tuuletinkaan ei ole pahitteeksi. Taivaallisen postitoimiston löytää Bangkokin Chinatownissaľ sijaitsevasta Leng Noi Yee -temppelistä, jossa lahjat tungetaan polttouuniin. Henkiä voi yrittää huijatakin, sillä lahjat on usein tehty pahvista.
Tämän kaiken yhteyttä kristinuskoon on hyvä pohtia lähettäessään kirjettä Joulupukin postitoimistosta tai toimistoon, huokaistessaan taivaaseen, kulkiessaan puolisonsa tai lapsensa kanssa alttarille tai vaikka viedessään kukkia vainajalle kenen tahansa haudalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti