Vaikka minulla on LähiTapiolasta matkavakuutus, jonka kausi on yksi vuosi, ei vakuutus ilman lisäpäivien ostamista ole voimassa kuin 3 kuukautta. On osattava olla itse aktiivinen, sillä asiakirjoja ei minulta enää kukaan kysynyt 60 vuorokauden jatkoajalle. Eikä esimerkiksi coronaan sairastumisen tai loukkaantumisen varalle ollutkaan enää voimassa vakuutusta.
Käytännöt ja kokemus, mutta ennen kaikkea tieto sekä luulot ovat monessa ihmispäässä kirjavia. Yleisohje kuitenkin on aika selkeä. Yli 6 kuukauden ulkomaan lomamatka tai vapaa-ajan oleskelu aiheuttaa, että Kelan pitää pudottaa suomalainen suomalaisen sosiaaliturvan ulkopuolelle. Kotimaisista vakuutusyhtiöistä otettu matkavakuutus vastaavasti edellyttää, että olet Suomen sosiaaliturvan piirissä. Vakuutuksen lisäpäivien pitää olla LähiTapiolan ehtojen mukaan myös maksettu.
On myös hyvä ennen matkalle lähtöä selvittää mitkä sairaalat ovat minkäkin vakuutusyhtiön yhteistyökumppaneita. On tärkeää vakuutusasiakirjan tai -kortin esitettyään päästä heti hoitoon ja sairaala laskuttaa suoraan yhtiötä. Ilman tätä mahdollusuutta tai rahaa ei hevin heru kunnon hoitoakaan.
Kuten sanottu, käytäntö on kirjava ja poikkeuksiakin on ja olin ajatellut kirjoittaa aiheesta jo aiemmin. Halusin kuitenkin ensin omakohtaisen kokemuksen, sillä rannoilla ja ravintoiden jakkaroilla on tarpeeksi juttuja ilman minuakin. Kuinka sen tai sen kaverin tuttavalle oli käynyt tai se oli ainakin kertonut niin.
Sairastumisen ja loukkaantumisen varalle mahdollisuuksien mukaan kelvollinen vakuutusturva on tarpeellinen varsinkin EU-maiden ulkopuolella. Suomen hyvään sosiaaliturvaan ja kaikkien olottuvilla olevaan sairaudenhoitoon tottuneena ei aina tule ajoissa ajateltua loppuun saakka. Vaikka Suomessa pääsee tarvittaessa Meilahdenkin sairaalaan, se ei tarkoita samoilla eväillä pääsyä Bangkok Hospitaliin Pattayalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti