Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 5. lokakuuta 2021

Jokilaakson tarina * 13

Vaikka tarina saattaa painottua liikaakin Merikonttikotiimme eli Duokotiin, on se kuitenkin Jokilaakson sydän, joten kerron jotain aiemmin mainitsemistani suunnittelun haasteista. Olin joskus nähnyt jälkikäteen eristettyjä pakettiautojen tavaratiloja, jotka olivat ikäänkuin ruostuneet sisäkautta pellin läpi. Järkeilin, että jos ulkona on -20 ja sisällä +20 astetta, on vastattava kosteuden tuomiin haasteisiin. Sillä jos se ei pääse eristeen läpi sisätilaan, se ikäänkuin palaa takaisin mistä on tavallaan tullutkin ruostuttaen mennessään. Kun kysyin suunnittelijoilta onko näin, oli vastaus, että todennäköisesti.

Joten ohjeeni oli, että sille pitää sitten tehdä jotain, sillä vain ruiskuttamalla eriste kiinni kontin terässeinään, saadaan se niin tiiviiksi, ettei kosteus pääse väliin. Siihen ei ollut varaa. Tuumauspäivien jälkeenkin olin vailla vastausta, joten ratkaisimme asian niin, että erotimme eristeen ja muovikalvon teräksestä sentin paksuilla rimoilla. Sen jälkeen teimme aaltopeltimäiseen kontin ulkoseinään ilma-aukot 20 cm välein ylös ja alas, jotta ilma kiertää poistaen kosteuden. Kun jollakin on kodissaan ilmaa kierrättävä kantava lattia, on meillä sen lisäksi kantavat seinät ja katto.

Lattia oli eristettävä myös ulkopuolelta, jotta huonekorkeudeksi jää vaadittavat 2400 mm. Kun kysyin, että jääkö styrox pohjassa paljaaksi, sain vastaukseksi "kyllä, eihän se sieltä näy". Kun jatkoin, että entäpä luonnoneläimet, jotka syömisen lisäksi tekevät eristeisiin kotejaan tai vievät sitä omiin pesiinsä, oli sekin "unohtunut" suunnittelijoilta. Halusin koko pohjan kattavan, metallisen reikälevyn, joka ei voinut olla mikä tahansa verkko. Vaan reikien koon oli oltava alle puoli senttimetriä, hieman ampiaista pienempiä.

Oma haasteensa oli, kun kotiamme ei liitetty mihinkään vesijärjestelmään eikä -verkkoon, vaan sen piti kerätä käyttämänsä talousvesi saman suuruiseen, harmaan veden 1000 litran säiliöön. Tehdyn sisäisen järjestelmän vuosien testaaminen oli edellytys Järvenpään Mestariasuntojen mukanaoloon. Heidän tarpeensa oli saada väistöasuntoja ilman kunnallistekniikkaa esimerkiksi kerrostalojen pihoihin, kun tehdään asuntoihin vaikkapa kylpyhuoneremontteja.

Lämmitystapojakin pohdittiin ammattisuunnittelijoiden kanssa eräänkin kerran, sillä joku tiesi asetuksen, että omakotitalossa pitää olla kaksi erillistä järjestelmää. Jotka tosin voisivat olla molemmat sähkötoimisia 🤣. Niinpä meille tuli säteilylämmittimet sekä ilmalämpöpumppu ja puolivaraava takkakin. Kun pitkän linjan tekijälle
kerran myöhemmin näytin valintojamme, sanoi hän: "Ehkä on hyvä niin, ainakin riittää. Mutta teillä näyttää olevan liesituulettimen yhteydessä myös lämmön talteenotto, joten sekin olisi riittänyt viranomaisille toiseksi lämmitysjärjestelmäksi."

Ei kommentteja: