Kahden asian vuoksi on poliisi näyttäytynyt Soiniityntiellä, Jokilaaksossa saakka vain kerran. Kun he kävivät kysymässä, voisiko poliisikoiria uittaa sillanpielen uimapaikalla. Lisäksi virkavalta mittailee ylinopeuksia postilaatikollani silloin tällöin. Lain pitkä koura on paikalla, kun en sitä kaipaa. Silloin, kun rekisterikilven valo ei pala tai auto ei mahdu yhteen pysäköintiruutuun. Tai ajonopeuden lipsahtaessa liian usein tai liian paljon yli sallitun. Näistä laittomuudentekosarjoista olen selvinnyt kolmesti kortin kuivumaan ottamisen sijaan sakkojen lisäksi erillisillä poliisi-tai nimishenkilöiden puhutteluilla.
Lainedustajaa olen kaivannut paikalle silloin, kun omaisuuteeni, läheisiini tai minuun on kajottu tai kun kesätyöpaikan kassalta saanut nuori ei uskalla soittaa poliisille kohdatessaan myymälävarkaan. Silloin ajattelen, että konnat pitäisi silti jotenkin saada vastuuseen. Tämä kaikki vaikuttaa yleiseen lainkuuliaisuuteen ja siirtää oikean ja väärän rajoja sallivampaan suuntaan. Nykyinen elämänmeno ja poliisivoimien priorisointi laittavat yhä useammin harkitsemaan oikeuden ottamista omiin käsiin tai siirtämistä yksityisille palveluiden tuottajille. Se ei ole pitkässä juoksussa hyväksi, jos koemme, että ainoita järjestyksen pitäjiä ovat vartiontiliikkeet ja liivijengit.
Ehkä yhteiskunnan osalla, joka säätää ja valvoo, onkin kansalta salassa pidetty ohjeistus, jossa kerrotaan mikä on sallittua tai siihen ei muuten vaan puututa. Ehkä siellä lukee, että juhannuksena ja vappuna saa meuhkata ja rällästää, mutta varsinkaan ensimmäisenä joulupäivänä ei.
Juhannusaaton kirjoitusannokseen minut innoitti, kun silmiini sattuneen uutisoinnin mukaan häkki ei heilu, jos laittaa poikajoukolla väkisin nuoren naisen pimpsaan ja peräaukkoon kalun sijaan sormet. Luulen, että kansan käsitys hyväksytystä menee joskus oikeampaan suuntaan kuin poliittisin perustein laillani valituilla maallikkotuomareilla, jotka päättävät milloin raiskauksesta on syytä istua tovi muistellen tekemisiään ja milloin tekosista pääsee heti rehvastelemaan omiin piireihin. Ihmettelen tätäkin, sillä lautamiesten suurin arvo on heijastaa ja tuoda tuomiohin oikeudenmukaisuuden lisäksi kansan syviä tuntoja.
On valitettavaa, että mainostetusta sivistyneisyyden kasvusta huolimatta edelleen ainakin miehillä seisoo yhtä aikaa ylä- ja alapää. Tunnustan, että myös minulla on valikoiva lainkuuliaisuus, sovellettu rehellisyys ja liukuva omatunto sekä moraali, jotka menevät välillä normien mukaan väärään suuntaan, mutta onko näin meillä kaikilla?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti