Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 18. kesäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 316

Jokilaaksossa on koko ajan auki kolme radiota. Yksi on Little Greenhousessa, joka on pieni kasvihuone. Siellä kasveille viihdettä tarjoilee Nova. Saunakontissa, jossa on myös yksi kolmesta ekokäymälästä, ääntä pitää Radio Suomi. Kolmas on Merikonttikodissani, jonka kavavilta kuuntelen usein musiikkiohjelmia ympäri maailmaa Afrikkaa myöten.

Joskus radiossa sanottu pysäyttää ajattelemaan. Tänä aamuna sen teki Elokapina. Se on leiriytynyt Mannerheimintielle pysäyttäen liikenteen molempiin suuntaan. Telttoja on reippaat parikymmentä, makuupusseja kuten väkeäkin moninkertainen määrä. Elokapina on ryhmittymä, joka harrastaa väkivallattomia mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuutta. Radio Suomikin oli aamusta paikalla ja kysyi aktivisteilta, että mikseivät teltat ole Eduskuntatalon edessä nurmikolla? Vastaus oli, että yksi tarkoitus on huomion lisäksi häiritä liikennettä.

Sovellettu lainkuuliaisuus on tuttua poliisillekin. Luulen nimittäin, että valtakunnan vilkkaimman ajoväylän tukkimiseen ei ole lupaa, mutta virkavalta antaa silti tilanteen jatkua toistaiseksi. Olen varma, että jos joku päivä menen itse telttani kanssa samaan paikkaan, tulee tarvittaessa niin liukas lähtö, etteivät jalat joka askeleella maata kosketa.

Mutta on kansalaistottelemattomuus minullekin tuttua muun muassa talonvaltausten muodossa. Aikoinaan Jyväskylässä oli Tourulan talo pitkään tyhjillään, kunnes ilmestyi uutisointi, että se on vallattu. Menin paikalle ja huomasin, että alan miehet ja vähän naisetkin olivat ottaneet sen ehkä enemmän ryyppypaikakseen kuin kodikseen. Tarina taisi päättyä siihen, että nuotion pitäminen sisätiloissa poltti koko talon. 

Sitten Oranssiryhmä, johon itsekin kuuluin, valtasi lähes vierestä Eerolan talon ja ajatuksena oli saada se nuorten asunnoiksi. Kuljetin siinä ohessa ruokaa lähinnä tyttöjen kesyrotille sekä toimin yhdyshenkilönä kaupungin suuntaan. Pian kävi selväksi, että koneisto aikoo tyhjentää talon tarvittaessa virkavallan avulla. Neuvotteluissa sanoin apulaisgeodeetikko Pentti Hakalinille, että ehkä ennen sitä kannattaisi selvittää kuinka monen kaupungin virka- tai luottamushenkilön jälkikasvua on sisällä valtaamassa taloa. 

Sen jälkeen sainkin sitten tehtäväkseni etsiä sovitteluratkaisun. Osin sen johdosta Eerolan talo lahjoitettiin Jyväskylän nuorisoasunnot ry:lle, jonka puuhamiehenä oli silloin Reinikaisen Pertti. Rakennus purettiin ja se piti rakentaa uudelleen muualle mahdollisimman tarkasti entisen näköisenä, mutta sopivaa tonttia ei saatu kaupungilta. Lopulta hirsistä tehtiin nuorisoasunnot ry:lle leiri- ja koulutuspaikka Päijänteen rantaan Korpilahdelle.

Ei kommentteja: