Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 314

Joku täyttää aikansa kuluksi ristikoita, minäkin. Mutta elämöin myös aika paljon sosiaalisessa mediassa. Yksi syy on sanomalehtien tapa säätää lukijoiden kirjoituksia. Vaikka sinällään pitäisivät niitä julkaisemisen arvoisina. Tiedän mistä puhun, sillä olin muun muassa aikani Keski-Uusimaa lehden kolumnisti. Mutta silloinkin, mielipidekirjoitusten tapaan, jossain oli jonkun värinen eminenssi, joka otti kirjoittamastani palasen pois sieltä täältä, sillä mielestään hän tiesi parhaiten mikä lukijoihin "puree". Tämä kypsytti minut luomaan nettiin joitakin foorumeja, joiden sisältöäni ei kukaan hevin muuta. Ehkä vain silloin, kun olen tehnyt asiavirheen.

Tänään on elämäni viimeinen tai toiseksi viimeinen kuntakehityslautakunnan kokous, jonka esityslistalla oli aiemmin talvella Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminenkin. Olin valmistautunut sanomaan sanasen, mihin minut innoitti kunnan Tuomalan metsästä tekemät avohakkuukaupat. Kaupat jäävät tekemättä, mutta eivät kokouksemme, vaan kuntalaisten aktiivisuuden ansiosta. Eikä käsittelystä mitään silloin edes tullut, sillä ilman selityksiä puheenjohtaja veti koko pykälän listalta. Edellisessä kokouksessa taisimme jättää saman asian pöydälle.

Kummallista demokratiaa, ajattelin. Ensin ovat kuntalaiset, jotka valitsevat luottamushenkilöt kehittämään kuntaa. Sekä valvomaan, jotta viran- tai toimenhaltijat tekevät, kuten kuntalaiset tahtovat. Mutta kuntalaisten pitää vahtia palkattujen tekijöiden lisäksi myös valitsemiensa asioiden hoitajien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Joka johtaa joskus parahdukseen esimerkiksi kansalaisadressin muodossa. Sellainen oli liikkeellä Tuomalan metsänkin puolesta. Olisin hyvinkin voinut sen allekirjoittaa. En kirjoittanut, sillä vaikka puhumme luonnon monimuotoisuudesta, kaikki lähtee metsässäkin liikaa feikkikuninkaan tarpeista. Ihminen ei hevin korvaansa lotkauta, kuinka monen erilaisen elävän koti metsä ja luonto ylipäätään on ja mikä on sen kaiken merkitys ja hyöty. Vaan sitäkin ihminen säätää omaksi virkistyksekseen.

Kaikkea tätä ohjaa aivan liikaa talousmetsä ja sen rahallinen tuotto "money, money, more money". Sitä säätelee Haltin lenkkarit jalassa metsään raivatulla lenkkipolulla valehallitsijaksi itsensä ylentänyt ihminen.

Sen luonto, tällä kertaa koronavirus, palauttaa silloin tällöin omalle paikalleen. Jos koronalla olisi ihmisen logiikalla ajattelevat aivot, voisi tämä 1/10000 millimetrin kokoinen kummajainen ajatella, että luonnon kannalta ihmisen ainoa hyödyllinen tarkoitus on tulla matojen ruuaksi, kuten täysikasvuisen puunkin. Sen sijaan me teemme siitä vessapaperia ja pyyhimme sanonko minkä?

Ei kommentteja: