Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 25. toukokuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 292

Jonkun kerran olen maininnut kämmenenkokoisen älylaitteen, jolla kirjoitan kirjaani, otan siihen valokuvat, muokkaan niitä ja omaa emojiani, joita sitten julkaisen tekstien ohessa päivittäin. Emojit olen tarkoittanut ensisijaisesti lapsille, sillä tiedän, että ainakin Little Jorma sisarineen ja veljineen selaa joskus yksin tai kanssani kirjaani, jos saan sen valmiiksi paperimuotoon.

Kännykälläni otan paljon valokuvia, joita julkaisen monessakin paikassa. Google Mapseineen on yksi ja sieltä saankin raportteja, joiden perusteella otoksiani myös katsellaan. Lisäksi annan Googlelle palautetta käymistäni paikoista. Arvostelen palveluita, kerron esteettömyyksistä, parkkipaikoista ja sen sellaisesta. 

Pilvipalveluissa sijaitsevissa arkistoissani on kuvia tuhansittain, joita joskus selailen. Erilaiset ohjelmat myös muistuttavat, että esimerkiksi päivälleen seitsemän vuotta sitten olit siellä tai täällä ja julkaisit oheisen kuvan. Hyvin moniin liittyy tarinoita sekä muistoja, joita niitäkin jaan sosiaalisessa mediassa ja joskus yksityisemmin tutuilleni. Erityisesti yritän olla loukkaamatta ketään, vaikka siinä joskus epäonnistunkin. 

Olen välttänyt puhelin-sanaa, vaikka sekin lienee aivan oikea termi, sillä aivan alussa matkapuhelin oli kirjaimellisesti puhelin, jolla voi vain soittaa ja vastaanottaa puheluita. Nykyään soittomahdollisuus on vain yksi älylaitteen ominaisuuksista eikä monelle lainkaan tärkein. Luulen, että tekstiviestit oli yksi ensimmäisistä kännykän lisäominaisuuksista. 

Nimityksen kännykkä taisi keksiä vuonna 1977 Nokian radiopuhelinosaston myynti-insinööri Aarne Visuri. Sana on johdettu pikkulapsen kättä tarkoittavasta sanasta känny, joka tunnetaan laajalti pohjalaismurteissa aina Peräpohjolaan saakka samoin kuin Kainuussa ja etelämpänäkin Pohjois-Satakunnassa ja Pohjois-Hämeessä.

Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1987 Nokia-Mobira rekisteröi Kännykän tavaramerkiksi. Arkikielessä kännykkä kuitenkin yleistyi nopeasti matkapuhelimen yleisnimitykseksi ja Nokiakin luopui yrityksistä estää sanan käyttö muuten kuin tavaramerkkinä.

Ei kommentteja: