Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 22. toukokuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 289

Kirjoitetut sanat toisten elämistä eivät ole ainut kokonaisuus mihin vertaan elämääni kirjoittaessani. Vähintään yhtä tärkeä on ollut liikkuva kuva äänen kanssa. Television ohjelmatarjonnasta olin jo etukäteen valinnut joitakin, joihin syvennyn osana kirjoittamista. Reaaliajassa katsonkin televisiosta vain uutiset, enkä niitäkään joka päivä. Sen sijaan osan seuraamistani sarjoista valitsin kirjojen tapaan kaukaa elämästäni. Ehkä hieman eri syistä kuin Obamien kirjat.

Halusin peilata tv-sarjojenkin välityksellä ilojani ja surujani niiden ihmisten elämään, joilla oli ja on ulkopuolelta katsottuna vaikka mitä. Kadehdittavaakin, mutta jotka eivät ole voineet valita osaansa edes sen vertaa kuin itse olen voinut tehdä. Heitä ovat esimerkiksi kuninkaalliset, ketkä syntyvät rooleihinsa, joista eivät koskaan pääse täysin irti. Sitä on yrittänyt historian saatossa useammankin kerran Englannin kuningashuoneen väkikin. Katsottavaksi ja mukana elettäväksi valitsinkin paljon kohuakin herättäneen laatusarjan The Crown.

Monesti sitä katsoessa pysähdyin ajattelemaan mitä on elämä silloin, kun jo syntyessään saa jotain sellaista, joka on suvun ja osin kansankin mielestä paljon tärkeämpää kuin itse kunkin henkilökohtainen elämä ja vaikkapa siihen kuuluva rakkaus. Mutta on poikkeuksiakin. Kuningas Edward VIII luopui kruunusta naidakseen kaksi kertaa eronneen näyttelijän rapakon takaa. Ehkä koko sarjan surullisin ja onnettomin oli kuitenkin Diana, jonka elämä päättyi onnettomuuteen, jossa siinäkin osansa oli rakkaudella. Vaikka minulla olisi valta, en olisi vaihtanut elämääni hänen kanssaan.

Elin läpi toisenkin kuninkaallisen tarinan seuraamalla toista laatusarjaa norjalaisesta kruununprinsessasta. Märthasta eivät kirjat paljon kerro, mutta hänellä oli suuri merkitys Norjan historiassa toisen maailmansodan melskeissä. Vaikka hän asui lapsineen sodan aikana lapsineen Valkoisessa talossakin Rooseveltin kutsumana. 

Hänellä joko oli tai ei ollut intiimi suhde talon isännän kanssa. Tai ehkä kruununprinsessa hengaili avioliitossa olleen presidentin kanssa maansa lähettämänä ja vain maansa vuoksi. Sarjan mukaan Yhdysvaltain presidentin oman avioliiton hallitseva tai koossa pitävä voima oli aviopuolisoiden molemminpuolinen kunniotus. Rakkautta siten kuin itse ajattelen, ei juuri ilmennyt. Märtha sen sijaan löysi sodan päätyttyä tiensä uudelleen oman puolisonsa sydämeen. Jos oli koskaan sitä kadottanutkaan. 

Ehkä aika Jokilaaksossa on muuttanut minua tai ainakin monipuolistanut tapaani ajatella. Kun en jaa arkeani toisen ihmisen kanssa varsinkaan Suomessa, on aikaa kirjojen ja television välityksellä elää elämää myös kuningashuoneissa ja Valkoisessa talossa. Jos olisin kuninkaallinen, haluaisinko elää kärpäsenä kenenkään toisen katossa? Ehkäpä haluaisinkin. 

Ei kommentteja: