Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 19. maaliskuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 225

Innostuin penkomaan hieman lisää koronaviruksesta. WHO:n uusimman selvityksen mukaan virus on lähtenyt ihmisten keskuuteen Kiinan villieläintilalta. Tässä imperiumin elävien vastaiskussa oma osansa on lepakoilla, joita asustaa myös Jokilaaksossa niille laittamissani pesissä. Joka tapauksessa hinta on kova itsekkäästä innosta vangita villieläimiä.

Luomakunnan kruunuksi itsensä ylentänyt ihminen on kertakaikkisen outo otus, joka luulee hyvin rajallisessa viisaudessaan hallitsevansa kaikkea tai ainakin isoa osaa maapallon elämästä. Omaan maailmaani ei mahdu järkeväksi teoksi edes villieläinten tarhaaminen. 

Sen sijaan eläinmaailman päsmäröintiä Suomessakin ihminen toteuttaa esimerkiksi pitämällä kissat sisällä ja koirat samassa paikassa tai pihalla kytkettynä, pallit molemmilta leikattuina. Jopa koiran paskat pitää kerätä tien pientareelta pusseihin, jotta jonkun onnettoman arki olisi parempi ja kai kaikin tavoin onnellisempi. 

Mutta ihminen ei hallitse edes itseään, saati eläimiä tai viruksia. Silmiini sattui joku päivä sitten valvontakameran tallentama, yöllinen video kuhmolaisen talon pihasta, jonne oli kahteen kettinkiin kytketty yhtä monta koiraa. Pihaan ilmestyi ensin yksi, sitten toinen ja viimein neljä sutta. Eikä aikaakaan, kun ne olivat tappaneet koiran sen raivokkaasta taistelusta huolimatta ylivoimaa vastaan. Vieressä olevan kettingin päässä toinen koira haukkui myös henkensä hädässä. Se olisi halunnut puolustaa kaveriaan oman henkensä kaupalla, muttei voinut. Siitä piti huolen kettingin pituus.

Molempien koirien, ihmisen asettamat kahleet takasivat, että koirat eivät päässeet pakoonkaan. Jäljelle jäänyt koira jäi uikuttamaan ja suremaan toveriaan, kun sudet veivät saaliin mennessään. Se pelastui, sillä petoeläimet tappoivat ainostaan toisen koiran nälkäänsä.

Tekstistä luin kuinka koirien omistaja laittoi kaiken susien syyksi. Minä olin surullinen koiran puolesta, mutta äärettömän vihainen sen omistajalle. Joka asui Kuhmon korpimaisemissa ja satavarmasti tiesi pedoista. Silti hän jätti kaksi metsästyskoiraansa puolustuskyvytöminä susien ruuaksi.

Jos jotakin olisi pitänyt rangaista, olisi se ollut ehdottomasti koirien omistaja. Edes Tuusulan Jokilaaksossa en jätä Niiloa yksin ulos kytkettynä, sillä metsiemme ilvekset vievät peuraakin helpommin koiramme, jos se sattuu kiinni ollessaan ison kissan näkö- tai hajuaisteihin. 

Ei kommentteja: