Sitten ohjaisin vuokriin osoitetut rahat asumistuesta toimeentulotukeen suoraan vuokranantajalle. Onkin käsittämätöntä, että yhteiskunta tukee asumista yhteisistä verorahoista, mutta ei huolehdi, että rahat menevät siihen tarkoitukseen mihin ne ovat lain ja asetusten mukaan osoitettu.
Sitten asuttaisin elämisessään tukea ja ehkä raamitustakin tarvitsevat erilaisiin tuetun asumisen yhteisöhin. Näin olisi asutettu osa kovan asunnottomuuden ytimestäkin. Näin toki tehdään nytkin. Paitsi, ettei tosiaankaan huolehdita tarpeeksi vuokrien maksuista.
Edelleen olisi osa ihmistä vailla kotia tai edes paikkaa mihin sen voisi rakentaa. Nimittäin sen jälkeen, kun asunto alkaa tuntua kodilta, katoaa iso osa asumisen ja elämisenkin ongelmista. Ihminen kokee kuuluvansa jonnekin ja sen myötä myös olevansa jotakin. Jossain näillä main lienevät myös syyt, miksi jotkut eivät suostu asumaan yhteisöissä tai asuntoloissa. On liikaa muiden laatimia sääntöjä ja puuttuu myös kyky tai halu ottaa muut asukkaat huomioon. Omien polkujen kulkijat väistyvät tai laitetaan väistymään, joten he ovat kadulla ja rantojen ynnä metsien miehet sekä naiset tiedämme kyllä missä.
Heitä varten tekisin merikonttikoteja siirtolapuutarhanomaisiksi alueiksi ja hajasijoitettuina sinne tänne lähelle joukkoliikennettä. Myöntäisin tarvittaessa yksilöllisenä toimeentulotukena joukkoliikennelipun, joka mahdollistaisi kulkemisen muiden joukkoon, vaikkei aina olisi rahaakaan.
Asumisen lähtökohta merikonttikodeissa ei olisi ihmisen tai tapojen muuttaminen, vaan kukin eläisi kotonaan kuten tahtoo. Asuntoja kiertäisi tarpeen mukaan sosiaalisia talonmiehiä huoltaen asukkaita ja koteja.
Olen tehnyt pitkän rupeaman asunnottomuuden kanssa painiskellen enkä lainkaan sano, että yhdellä tavalla tekemällä voi ratkoa kaikki asiaan liittyvät ongelmat. Aiheellinen kysymys kuitenkin on ketkä jäisivät edelleen asunnottomiksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti