Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 16. maaliskuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 222

Suomessa on niin, että jos et asu kerros-, rivi- tai omakotitalossa, et asu pysyvästi lainkaan. Olet koditon tai ainakin vailla vakinaista asuntoa. Tähän halusin neljännen vaihtoehdon. Joka olisi enemmän kuin kesäkäyttöön tarkoitettu siirtolapuutarha, mutta vähemmän kuin kivijalalle rakennettu mummon mökki.

Tarkoitukseen kehitimme innolla Merikonttikotia, johon ei tosissaan tainnut uskoa kuin Päivin ja itseni lisäksi Järvenpään Mestariasuntojen toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi. Ilman hänen johtamansa yrityksen panostusta, eivät koetalot olisi ehkä valmistuneet koskaan. On kyllä mainittava, että Samaria rf:n Heikki Nordfors uskoi myös hankkeeseen ja ehkä joku muukin.

Aiemmin kirjoitin vaihtoehtoisesta ammattikoulusta tai -järjestelmästä nimeltä Sovinto ry. Se liittyi aikanani Sininauhaleiriin ja suunnitelmissani oli, että Sovinto alkaa tekemään osana koulutusta ja oppilastöinään Merikonttikoteja tarvitseville. Kun Ulla-Maija Nikula jätti koulun johtamisen, työtä tuli jatkamaan Päivi Strandén ja itse luovuin silloin kyseisen järjestön puheenjohtajuudesta. Kaikki näytti hyvältä ja tie asumisen uuden vaihtoehdon toteuttamiseksi oli auki.

Paikalleni puheenjohtajaksi halusi kuitenkin silloinen Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Aarne Kiviniemi. Hänen luottamustaan Päivi ei saanut, jonka luulen ymmärtäväni nyt jälkeenpäin. Ehkä Aarnekin sairasti yhtä soiniallergian muotoa. Joka tapauksessa tämä katkaisi Merikonttikotien lupaavan taipaleen, jota pidän hyvin valitettavana edelleen.

Olen koeasunut peltikuorista kotiani Jokilaaksossa yli 7 vuotta. Se on toiminut loistavasti ja lienee edelleen Suomessa ainut merikonteista tehty vakituiseen asumiseen tarkoitettu asuinrakennus. Vaikka vuosia karttuu itselleni, haave asunnottomuuden poistamisesta elää yhä. Jotta sen voisi tehdä merikonttikodeilla, tarvittaisiin yhteistyökumppaniksi valmistamiseen oppilaitos, joku työllistämisyhteisö tai esimerkiksi vankila.

Joka tapauksessa asunnottomuus on poistettavissa, vaikka sen toteutus lieneekin mahdotonta. Tosin en tiedä miksi. Ensin luulin, että se on rahakysymys, sitten ajattelin keinojen puuttumista. Mutta se taitaakin olla niin, että keillä on valta, heiltä puuttuu tahto. Liian liukkaasti irtoaa kieleltä tai on mielellä "ei kuulu minulle". Joskus ajattelen, jos meillä ei olisi talven pakkasia, niin kuinka paljon meillä olisikaan kadulla ihmisiä, joita juuri kukaan ei tahdo edes takapihalleen. Onneksi emme hevin halua omalle tunnollemme paleltumiskuolemia. Se on ihmisarvon kannalta kyllä melkoisen kelvoton syy järjestellä kattoja pään päälle tällä elintasolla. 


Ei kommentteja: