Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 220

Aikoinaan ajattelin, että elämässäni on tuntemattomia ihmisiä, niitä jotka tiedän sekä niitä jotka tunnen. Sitten ajattelin minulla olevan myös kavereita, hyviä kavereita ja ystäviä. Toki on myös inhokkeja ehkä vieläkin, mutta vuosiin minulla ei ole ollut vihamiehiä. Siis niitä, joita vihaisin tai joille en olisi antanut anteeksi. Tunnistan kyllä itsessäni halun joskus ensin niin sanotusti tasata puntit. 

Senkin ymmärrän, että saatan olla ja olenkin jollekin vihamies tai ainakin kuten härälle punainen vaate, jolle ei kannata edes yrittää puhua. Jotain on silti muuttunut. Ainakin kriteerit, joiden mukaan sijoittelen muita mielessäni ja elämässäni eri ryhmiin. Ajattelin ennen tosi ystävän olevan sellainen, jolle voin ja haluan kertoa kaiken. Vuosikymmenten etsimisen jälkeenkään en löytänyt ystäväni-ryhmään ainuttakaan.

Viimein tuli mieleen, että ehkä mittarini ovat vääriä ja päätin, että ystävä on nimeen omaan sellainen, jolle ei kerrota kaikkea. Pois voi jättää ensimmäisenä esimerkiksi kaiken sen kertomisen mikä saattaa loukata häntä tai hänen ystäviään. Muillehan ja varsinkin vieraille voi sanoa mitä sylki suuhun tuo tai mieleen juolahtaa. 

Tämän kaiken ymmärtämiseen olen tarvinnut roppakaupalla anteeksiantoa ja -saamista. Siihen toi mukavan pikkulisän eilinen palanen kirjaani, jonka julkaisin somessa. Sen antoi Kaima Jorma, kodistaan Lapin portilta. Hän sanoi palautteessaan muistokiveämme "Anteeksiannon kiveksi", jollaista toivoi itselleenkin lähemmäs kotiaan. Kaimani liikkui vanhankin normistoni mukaan hyvän kaverin ja ystävän välimaastossa. Uusilla, kalibroiduilla mittarellani hän on kirkkaasti ystävien laatikossa tai sydämeni lokerossa. 

Anteeksiannon kiven ohi kuljen päivittäin ja siinä olevan laatan teksti antaa aihetta pohtia kiville karahtanutta avioliittoani moneen kertaan ja monelta kantilta. Siihen on symbolisesti valettu Päivin ja minun koko avioliittomme tarina. Anteeksiantoineen ja anteeksiantamattomuuksineen sekä rakkauksineen ja rakkaudettomuuksineen. 


Ei kommentteja: