Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. maaliskuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 214

Vaikka en montaa kertaa elämässäni ole muuttanut, on mukana kulkevaa tavaraa kertynyt vuosi vuodelta enemmän. Vuosikymmenten tai oikeastaan yli vuosisadan saatossa melkoinen määrä, sillä jotain vanhempieni jälkeenjättämääkin on ollut matkassa.

Kerran sain ajatuksen, että jos löydän halvan ja muutenkin sopivan tilan, niin perustamme vanhojen tavaroiden putiikin ja myymme mitä voimme. Niin syntyi Hyrylän keskustaan, entisen poliisi Laineen talon alimman kerroksen putkatiloihin Omia polkuja kulkevien kauppa. Se oli mukavaa aikaa kunnes kunta lopetti yhteistyön yhdistyksemme kanssa. Syy ei ole minulle koskaan selvinnyt.

Muutenkaan emme päässeet toivottuun lopputulokseen, sillä jonkun vuoden kuluttua lopettaessamme tavaraa oli enemmän kuin aloittaessa. Niitä myin vielä jälkeenkin päin monta pakettiautokuormallista mäntsäläläisen Kippari-kirppiksen kanssa.

Kaikki mikä jäi ja on, on odottanut kahdessa merikontissa jo vuosia siistijäänsä Jokilaaksossa. Viimein sen aloitin. En halua hävittää mitään ehjää enkä aina rikkinäistäkään, sillä jokaisella esineellä on tarinansa. Ehkä joillakin myös sielu. Kuten pienen lapsen räsynukella. Usein istahdankin jonkun esineen kanssa muistoihini juuttuneena. Niistä Tapsa Rautavaarakin lauloi ullakolla kädessään isoisän olkihattu.

Näin syntyivät Jokilaakson Muistojen merikontit, joiden sisällöllä on paljon enemmän kerrottavaa kuin koskaan saan tietää. Sillä usean yön aikana oli kauppamme oven eteen ilmestynyt tavaroita, joista en tiennyt mitään. En edes tuojaa. Tavaroita hiljalleen kesäisin järjestelen. Kaiken alta löytyi myös toisenlaisen, pienen myymälämme ensimmäinen teksti ulko-ovesta:

"Eämän tähden ry avaa torstaina 13.3. Hyrylässä, Kaupparaitti 5 OMIA POLKUJA KULKEVIEN KIVIJALKAKAUPAN. Avoinna olemme ma-pe 10-18. Lauantaisinkin silloin tällöin ja varsinkin, jos soitat etukäteen. Tuusulalaisen yhdistyksen tarkoitus on ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin edistäminen. Eläimetkin ovat siis meille tervetulleita. Voisiko joku kotinurkissa vuosiakin lojunut esine tai vaate saada avullamme jossakin uuden elämän? Ja yhteiskuntavastuuta kantavat ostaja sekä antaja hyvän mielen.

Meillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Ei kai koskaan tule olemaankaan. On vain vastuunkantajia. Kun kauppa on kulunsa maksanut, käytetään mahdollinen tuotto ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin lisäämiseen. Keräämme myös kansan suussa kulkevaa faktaa ja fiktioita Hyrylän ja vähän muunkin Tuusulan historiasta ja tästä päivästä. Näitä ihmisiltä sieppaamiamme tarinoita kuvilla tai ilman kirjoittelemme ja ripustelemme pikku tauluihin seinillemme.

Olet tervetullut. Meille tärkeää onkin, että tulet ehkä vain juomaan kupillisen jotain sekä tuokioksi rupattelemaan ja lähtisit hyvillä mielin pois. Sillä mitä paremmin voimme, sitä enemmän vietämme laatuelämää."

Ei kommentteja: