Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 23. helmikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 201

Toimintaan lähdin mukaan aktiivisesti, kun pitkäaikainen puheenjohtaja Risto Nyman pyysi. Sanoin hänelle, että okei, jos jäsenistö niin hyväksi näkee. Jatkoin vielä, mutta tiedän, että sinulla on ojankaivajan kielenkäyttö ja minulla mattomiehen, joten olen mukana niin kauan kuin mahdumme samalle kupille yhtä aikaa.

Vuosia meillä olikin hyvä yhteistyö. Sitten huomasin muuttaessamme ennen Seuran uusia tiloja omaan Thaikotiimme Seven Seasiin, että suhtautuminen minuun ja ehkä Päivikseenkin muuttui. Ajattelin, että tekemällämme työllä ei ollutkaan niin suurta merkitystä kuin itse luulimme. Ehkä tärkeintä olikin vain hyvä ja luotettava vuokranmaksaja. Hyvissä ajoin ennen vuosikokousta ilmoitin, etten ole enää käytettävissä hallituksen jäsenenä.

Risto Nyman teki valtavan työn Pattaya Suomi-Seuran nostamiseksi varteenotettavaksi toimijaksi eikä minulla ollut mitään syytä vaikeuttaa hyvän, suomalaisen yhdistyksen toimintaa. Oli tullut aika väistyä lupaukseni mukaisesti. Mutta pieni kun mieleni joskus on, niin kaikki tietävien pikkulintujen viesti myöhemmin hiveli: "Päästiin Soinista eroon hänen omasta tahdostaan, mutta mitään parempaa ei saatu tilalle".

Se ei myöhemmin hivellyt, kun huomasin kritiikin Ristoa kohtaan kasvaneen niin suureksi, että vuosikokouksessa jokunen vuosi myöhemmin Nyman sai kilpailijan ja Christer Mannila haastoi hänet puheenjohtajakisaan. Risto kisan voitti, mutta ehkä hän laski vuorostaan silloin laillani yksi plus yksi eikä ollut enää seuraavana valintavuonna käytettävissä.

Riston ja itseni poisjäämisten aikoihin ajattelin: "Toisten työt näyttävät usein helpommilta kuin omamme ja mitä paremmin muut työnsä tekevät, sitä helpommilta ne näyttävät." Ehkä molemmat saimme kokea "Mauri on työnsä tehnyt, Mauri saa mennä." 

Tästä kokemastani olisin voinut jättää jotain kirjoittamatta tai kirjoittaa toisin. Mutta tämä on tieni ja kirjassani kirjoitan muistakin itselleni tärkeistä yhteisöistä, kuten olen kokenut enkä vain hymistellen.

Jossakin joulun tietämillä kysyin Seuran Facebook-sivuilla miksi kaikki toiminta on seis. Tivasin asiaa useammankin kerran ja viimein sain puheenjohtajalta vastaukseksi "koska kaikki vastuunkantajat ovat Suomessa". Sen jälkeen koko keskustelu poistettiin sivuilta. Huomasin, että yhdistys ei siedä keskustelufoorumillaan julkista, kriittistä ja sinällään kehittävää vuoropuhelua edes entisen lailla. 

Minulla nimittäin oli ajatus, jota olisin ehdottanut. Vaikka Korona-pandemia on sulkenut paljon paikkoja Thaimaassa, on moni paikka myös auki, suomalaisvetoisia ravintoloitakin. Hieman kyseltyäni huomasin halukkuutta olevan järjestää esimerkiksi jouluateria yhdessä Pattaya Suomi-Seuran kanssa, jonka ei olisi tarvinnut kuin antaa nimensä käyttöön ja ehkä kirjoittaa Suomesta joulutervehdys tai välittää se live-videona joulupöytään. Moni samantapainen hanke olisi yleisestikin kaikkien etu, mutta ensin on kyettävä pienentämään itsensä. 

Aina emme ymmärrä joissakin asioissa tarvittavan kaikkia ennen kuin on myöhäistä. Siitä sain esimakua, kun kysyin uudelta puheenjohtajalta, että paljonko on velkaa. Ainut vastaus, joka irtosi, oli "paljon".  Vaikka entinen puheenjohtajakin piti useita asioita omana tietonaan, oli saamani vastaus yliveto. Velat eivät tule maksetuksi ilman käyttäjiä ja vapaaehtoistyöntekijöitä, jos enää hoituvat niidenkään kanssa.

Vaikka tämä onkin osin arvailua, tiedän, että jäsenmäärä oli pudonnut puoleen jo ennen Koronaa ja Seura ui hyvin syvissä vesissä. En toivoisi sen kaatuvan, mutta ensimmäisenä olisi tosiaan ymmärrettävä kaikkia tarvittavan. Ehkä minuakin. 

Ei kommentteja: