Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 146

Tessio Backan hankinta oli hyvin mielenkiintoinen operaatio. Alussa olimme ostamassa vain koulua pihapiireineen, mutta innostuin selvittämään mitä Laukaan kunnanhallitus tai -valtuusto oli päättänyt sen myynnistä. Selvisi, että jos kunta hyväksyy ostotarjouksen, on koulun ostajalla oikeus määrättyyn hintaan ostaa myös pellot rantaan saakka.

Tähän tartuin. Kuten mainitsin, Raha-automaattiyhdistys ihmetteli miksi he rahoittivat viljelyspeltojen ostoa. En voi sanoa, että pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Mauri Pekkarinen vaikutti asiaan, mutta voin sanoa esitelleeni hankkeen hänelle ja että poliittiset suhteet olivat tekemäni katulähetystyön kannalta hyvin tärkeitä.

Kun istuin naapureiden kuulemistilaisuudessa Laukaassa, tuli viereeni istumaan mainitut pellot kunnalta vuokrannut maanviljelijä, joka sanoi: "Kuule poika, tiedätkö yhtään mihin olet ryhtymässä? Minä olen syntynyt näillä mailla ja yrittänyt vuosia ostaa näitä peltoja, mutta kunta ei myy niitä minulle. Ja nyt tulet sinä joukkoinesi tiedä mistä ja ostat minulle kuuluvat pellot."

Katsoin minua vanhempaa miestä silmiin: "Minä myös sinuttelen, sillä eikö niin ole tapana naapureiden tehdä, tulevienkin? Silloin kun sinä et ollut vielä edes vanhempiesi unelmissa, maat olivat siinä missä nytkin. Ja kun meistä kumpikaan ei ole enää kenenkään muistoissa, maat jäävät siihen missä ovat nytkin. Joten tuossa on käsi mieheltä, joka tulee naapuriksesi ja vanhenee kanssasi koko ajan, vaikkei koskaan sinua kiinni saakaan."

Jokin, ehkä vuosikymmeniä mieltä kaihertanut asia loksahti hänellä silloin kohdalleen. Tämä ikänsä suvun perintömaita viljellyt mies tarttui lujasti käteeni: "Kyllä me pärjätään." Kuukausia myöhemmin autoni sammui hänen maalaistalonsa pihaan eikä lähtenyt käyntiin ennen kuin hän antoi traktoristaan virtaa. Kun tästä kiitin, iski hän silmää ja sanoi: "Osta poika kunnon vehkeet, jos meinaat naapuriksi tulla."

Vaikka en suunnitelmiani Tessio Backan osalta pystynyt totetuttamaan, toimi siellä yhdistyksemme Itsenäistymiskeskus Tessio Backa. Se oli vankilasta vapautumista loiventava portti siviiliin, jonka pomona toimi Sakari Pihlaja. Työparina taisi olla ainakin Raimo Oksa. 

1 kommentti:

Jari Heinonen kirjoitti...

Mielenkiintoinen tarina. Paikan Tessio Backa historia alkoi kiinnostamaan isäni kuoltua 2021-2022 vuodenvaihteessa, ja siitä johtuen innostuin tutustumaan sukuni tutkimuksiin, jota isänikin oli osaltaan tehnyt. Törmäsin tähän tekstiin, kun googlettelin Tessio backaa, Tesjöbackaa ja Laukaan Torikkaa. Alunperin Torikan torpan on nimemennyt Tesjöbackaksi v.1735 seitsemän sukupolven takaa iso-iso……isäni Kristoffer Frederikinpoika Palkén. Tämä tieto löytyy Laukaan kirkonkirjojen arkistosta. Ei ole varmuutta, mihin tuo nimi perustui, mutta epäily on, että nimi on annettu edellisen asuinpaikan Loviisan Ruotsinpyhtään Tesjoen (Tessjö) mukaan. Tuohon aikaan oli tapana uusia asuinpaikkoja nimetä edellisen mukaan.
Minulle tämä oli yllättävä tieto, olen itse asunut n.15 vuotta vajaan kahdeksan kilometrin päässä paikasta, tietämättä, että dokumentein varmennettu juureni ovat siellä.

Jari Heinonen